Ruska tinejdžerka je senzacija auto-moto sporta /foto, video/

© AFP 2023 / ANDREJ ISAKOVICRuska vozačica Irina Sidorkova
Ruska vozačica Irina Sidorkova - Sputnik Srbija, 1920, 14.08.2021
Pratite nas
Irina Sidorkova, talentovana ruskinja koja vozi u „W series“, ženskom šampionatu Formule 1, ima svega 18 godina i u dosadašnjem delu sezone oduševila je navijače, analitičare i generalno ljubitelje formule.
Sidorkova je jedina Ruskinja u šampionatu žena i u prve četiri trke jednom je uspela da dođe do podijuma (drugo mesto) i jednom je zauzela četvrtu poziciju.
Trenutno zauzima šesto mesto u generalnom plasmanu sa 34 boda i ima samo tri manje od trećeplasirane Neree Marti, te do kraja šampionata ima realnu šansu da dođe do podijuma u ukupnom poretku, što bi bio neverovatan uspeh za 18-godišnju debitantkinju.
Sidorkova je još sa 17 godina trebalo da učestvuje u „W series“, ali se sezona prošle godine nije održala zbog pandemije virusa korona, te je ove debitovala u elitnom šampionatu žena.
„Svaka pauza i nemogućnost da vreme provodite na stazi utiče negativno. Nisam imala nikakav budžet i u poslednjem trenutku sam se spremila za takmičenje. Bolid mu je bio spreman praktično poslednjeg dana. Vežbala sam kod kuće, ali te pripreme nikako ne mogu da budu dovoljne za 'W series“, rekla je Sidorkova za „Sport ekspres“.
Sidorkova je pričala o pripremi za elitno takmičenje.
„Kada je oformljen šampionat bilo je pitanje da li će se naći i ruski vozač u takmičenju. U tom trenutku ruski program za razvoj vozača ponudio mi je podršku. Oduvek mi je bio san da se takmičim u elitnom ženskom šampionatu, tako da sam sa oduševljenjem prihvatila ponudu. Počeli smo da se pripremamo. Prvo sam vozila manje trke, Formulu 4 i Formulu 3, a zatim sam šansu dobila i u 'W series', i sada predstavljam Rusiju“, dodala je Sidorkova.
Sidorkova je otkrila da je dobila veliku podršku od Valterija Botasa, Finca koji vozi za Mercedes, i da joj je to mnogo značilo.
Talentovana Ruskinja pričala je o treningu, koliko se dugo sprema pred trku, koliko često vežba...
„Nekada treniram i više od pet puta dnevno. Dva dana nedeljno na simulatoru, a po četiri dana teretana i kardio. Ako treba spremna sam da treniram 'osam' puta nedeljno“, kazala je 18-godišnjakinja.
„Moji roditelji su želeli princezu, ali su dobili vozačicu. Moja strast prema automobilizmu ih je iznenadila, ali uvek su mi bili podrška. To što sam deo ovog elitnog karavana čini me da svaki dan budem nasmejana“, rekla je Sidorkova, a prenosi zvaničan sajt „W series“.
Tinejdžerka rođena u Petrozavodsku, gradiću severno od Sankt Peterburga, trenutno živi san, a i ne samo to, beleži sjajne rezultate i budućnost je svetskog automoto sporta.
Maks Ferstapen po osvajanju Velike nagrade Austrije - Sputnik Srbija, 1920, 04.07.2021
Hamilton podbacio, Ferstapen pokorio i Austriju – drugi put zaredom!
Maks Ferstapen – Formula 1 - Sputnik Srbija, 1920, 27.06.2021
Ferstapen pokorio Austriju i uvećao prednost u odnosu na Hamiltona!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala