Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija, 1920
Kriza u Avganistanu
Najnovije informacije, fotografije i video snimci, kao i reakcije iz celog sveta na novonastalu krizu u Avganistanu...

Pao još jedan grad: Talibani zauzeli prestonicu pokrajine Gilmend

© AFP 2023 / STRSnimak oružanih snaga pokreta Taliban u ulici u Heratu, trećem najvećem avganistanskom gradu
Snimak oružanih snaga pokreta Taliban u ulici u Heratu, trećem najvećem avganistanskom gradu - Sputnik Srbija, 1920, 13.08.2021
Pratite nas
Pripadnici pokreta Taliban (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) zauzeli su glavni grad avganistanske provincije Helmand, grad Laškar Gah, prenosi agencija Frans pres pozivajući se na izvore.
„Laškar Gah je evakuisan. Postignut je dogovor o 48-časovnom prekidu vatre radi evakuacije vojske i zvaničnika“, rekao je izvor.
Zauzimanje grada potvrdio je i portparol pokreta Zabiulah Mudžahid na svom nalogu na Tviteru.
Prema navodima talibana, tokom operacije militanti su zauzeli kabinet guvernera, sedište policije i druge policijske jedinice. Pretpostavlja se da se deo vojske predao, a neko je i poginuo.
Poslednjih meseci u zemlji je eskalirao sukob između vladinih snaga i talibana. Pogoršanje situacije počelo je nakon povlačenja američkih trupa iz Avganistana, što je rusko Ministarstvo spoljnih poslova nazvalo priznanjem neuspeha misije.
Teroristi su već zauzeli značajne teritorije i započeli ofanzivu na velike gradove. Tvrde da su od kraja prošle nedelje zauzeli administrativne centre deset od 34 pokrajine, uključujući gradove Zarandž, Puli-Humri, Gazni, kao i Kunduz koji se nalazi 60 kilometara od najbližeg graničnog prelaza u Tadžikistan. Vlasti, sa svoje strane, navode da su povratile kontrolu nad nekim gradovima, ali sukobi se nastavljaju.
Pročitajte još:
Pali drugi i treći grad po veličini: Talibani zauzeli Kandahar i Herat
"Naši mudžahedini patroliraju gradom": Talibani zauzeli centar provincije na granici sa Iranom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala