Mediji: Rusija i Kina treba da kazne Litvaniju

© Foto : flickr/Mark TurnerZastave Kine i Rusije
Zastave Kine i Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 13.08.2021
Pratite nas
Rusija, koja konstantno doživljava provokacije iz Litvanije, trebalo bi da se udruži sa Kinom i zajednički kazne Viljnus, piše kineski list „Global tajms“.
Kako se navodi u članku, podrška iz Vašingtona nije bila iznenađenje. Viljnus, koji praktično nema nikakvih interesa u odnosu na Tajvan, pokušava da napakosti Pekingu kako bi udovoljio svojim prekookeanskim partnerima.
Peking - Sputnik Srbija, 1920, 10.08.2021
Kina povukla ambasadora iz Litvanije zbog Tajvana
Osim toga, autori članka napominju da je „Litvanija najantiruskija evropska država“ koja sada ne pokušava samo da isprovocira Moskvu, već i Peking.
„Moguće je da je ona tako navikla, pa je odlučila da usmeri svoju antirusku politiku prema Kini“, naglašava se u članku.
S tim u vezi, autor materijala ističe da dve zemlje moraju da udruže svoje snage, pokažu marionetama Sjedinjenih Američkih Država svoj potencijal obuzdavanja i zaustave stalne provokacije koje krše osnovne principe međunarodnih odnosa.
U avgustu je izbio skandal nakon odluke litvanskih vlasti da otvore predstavništvo Tajvana, za koji Kina smatra da je njegova administrativna jedinica. Kao kontrameru Peking je opozvao ambasadora iz Litvanije. Sa svoje strane, Sjedinjene Američke Države i zemlje Evropske unije stale su na stranu saveznika u NATO-u.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala