Kina povukla ambasadora iz Litvanije zbog Tajvana

CC0 / Pixabay / Peking
Peking - Sputnik Srbija, 1920, 10.08.2021
Pratite nas
Kina je povukla ambasadora iz Viljnusa nakon što su vlasti Litvanije dozvolile Tajvanu da otvori predstavništvo u zemlji, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Kine.
"Nedavno je vlada Litvanije, bez obzira na to što je kineska strana više puta upozoravala na posledice, saopštilo da će dozvoliti tajvanskoj administraciji da otvori "predstavništvo" u ime "Tajvana". To predstavlja grubo kršenje principa komunikea o diplomatskim odnosima između dve države i nanelo je ozbiljnu štetu suverenitetu i teritorijalnom integritetu Kine", navodi se u saopštenju MIP-a Kine.
Kako se navodi, Kina se oštro protiviti ovome. Vlada Kine je odlučila da povuče svog ambasadora iz Litvanije i zatražila je od litvanske vlade da povuče svog ambasadora iz Kine.
Ranije je ministar inostranih poslova Tajvana Džozef U objavio da ostrvo namerava da otvori predstavništvo u Litvaniji. Sedište će mu biti u Viljnusu i zvaće se "Tajvansko predstavništvo u Litvaniji". Ministarka ekonomije i inovacija Litvanije Aušrine Armonajte obavestila je da će trgovinsko predstavništvo biti otvoreno u oktobru-novembru.
Zemljina lopta u rukama čoveka - Sputnik Srbija
Sve vesti iz sveta

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala