Lavrov izrevoltiran zbog Zelenskog: „Sluga naroda“ – tera narod?

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 13.08.2021
Pratite nas
Pozivi kojima predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski apeluje na ruske građane da napuste Donbas izazivaju ogorčenje, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, podsećajući da je upravo Zelenski glumio u poznatoj seriji „Sluga narodu“.

„Najnovije izjave gospodina Zelenskog koji sadrže apele Rusima da odu u Rusiju izazivaju revolt. To je čovek koji je došao na predsedničku poziciju pod parolama kojima je, konkretno, pribegao u svojim kreativnim aktivnostima u seriji 'Sluga naroda'“, rekao je Lavrov na sastanku sa predstavnicima civilnog društva.

S tim u vezi, ministar je dao savet šefu Ukrajine, koji je ranije izjavio da Donbas „nikada neće biti ruska teritorija“, a onima koji vole Rusiju i žele da ovaj region uđe u njen sastav, predložio „da potraže sebi mesto u Rusiji“.
„Toplo bih preporučio gospodinu Zelenskom da ponovo pogleda seriju i da se ipak priseti kakav je bio kada je svoje ideje izlagao umetničkom metodom. Išlo mu je bolje“, dodao je ministar.
Obeležavanje Dana Rusije u Donjecku i Lugansku - Sputnik Srbija, 1920, 06.08.2021
Lugansk: Mišljenje Zelenskog o Donbasu podseća na izjave ukrajinskih nacionalista

Ruski pasoši u Donbasu

Istovremeno, šef ruske diplomatije rekao je da izdavanjem pasoša stanovnicima Donjecke i Luganske Narodne Republike (DNR i LNR) – Rusija ne narušava međunarodno pravo.
Sve to je laž. Pre svega, prema Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima svaka država ima pravo da odlučuje ko može da bude njen državljanin. Druge konvencije govore o tome da svaki čovek ima pravo da bira svoje državljanstvo“, objasnio je Lavrov tokom predavanja „Civilno društvo i država na zaštiti istorijske istine, vrednosti i suvereniteta“.
Takođe, ruski ministar je primetio da Mađari, Poljaci i Rumuni u Ukrajini imaju pasoše svojih država i da decenijama niko nije pokretao pitanja u vezi sa tim.
Izdavanje ruskih pasoša građanima Donbasa - Sputnik Srbija, 1920, 26.06.2021
Zaharova objasnila zašto Rusija izdaje pasoše stanovnicima Donbasa
Podsetimo, u skladu sa ukazom ruskog predsednika Vladimira Putina od 24. aprila 2019. godine započeto je izdavanje pasoša građanima DNR i LNR.
Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine počele vojnu operaciju protiv samoproglašenih republika Donbasa koje su proglasile nezavisnost posle državnog prevrata u Ukrajini.
Zastava Ruske Federacije vijori se na tvrđavi u Zvečanu. - Sputnik Srbija
Sve o Rusiji

... pročitajte ovde.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala