Gde čuvati kriptovalute – u svom novčaniku ili na platformi za trgovinu

CC0 / Pixabay / BenjaminNelan / Bitkoin
Bitkoin - Sputnik Srbija, 1920, 13.08.2021
Pratite nas
Ako trgujete u kriptovalutama, pazite gde i kako ih čuvate. Platforme za trgovanje u tim valutama imaju svoje prednosti, ali mogu biti nebezbedne. Najsigurnije je da viurtualni novac držite u ličnom digitalnom novčaniku. Ipak, i tada budite na oprezu, jer pojedini računarski virusi mogu da preusmere pare iz ličnog ‘novčanika’ hakerima.
Koristeći ranjivost sistema međunarodne decentralizovane finansijske platforme „Poli netvork“, koja povezuje različite segmente blokčejn tehnologije nastojeći da izbaci posrednike iz transakcija u kriptovalutama, hakeri su nedavno ukrali više od 600 miliona dolara u virtualnim valutama.
Usledilo je iznenađenje. Na poziv platforme da vrate ukradene milione, hakeri su počeli da to čine, uz obrazloženje da su upadom u sistem hteli da otkriju ranjivost platforme, da su to uradili iz zabave i da ih novac ne zanima. Oni su poručili i da je čuvanje imovine na bezbednom računu jedino rešenje.

Bezbednost kriptovaluta

Iako „pozajmica“ od više od pola milijarde dolara dobija srećan epilog, uspešan upad u sistem dovodi u pitanje bezbednost kriptovaluta i visinu njihove cene na tržištu. Direktor Centra za ekonomska istraživanja Nikola Korbar za „Sputnjik“ predočava da platforme za transakcije u kriptovalutama imaju svoje prednosti, poput lakoće pretvaranja jedne virtualne valute u drugu, ali preporučuje da se te valute čuvaju u ličnom digitalnom novčaniku.
Glavni razlog za to je što lozinku za pristup ličnom ‘novčaniku’ ima samo njegov vlasnik, dok šifra za pristup ‘novčaniku’ pod okriljem platforme može da bude sačuvana i negde u sistemu platforme, koji, očigledno, hakeri mogu da ugroze.
„Ako neko mora da izvrši trgovanje, kupi, proda ili konvertuje u neku drugu kriptovalutu, trebalo bi da se uloguje, deponuje, izvrši transakciju i odmah povuče ‘novčiće’ na svoj digitalni novčanik. Ništa ne može da zameni ‘novčanik’ koji imate u svom uređaju. Taj nivo sigurnosti ne znam da li išta može da zameni“, ističe Korbar.
CC BY 2.0 / BTC Keychain / Bitcoin & LitecoinNišta ne može da zameni sigurnost ličnog digitalnog novčanika
Kriptovalute bitkoin i lajtkoin - Sputnik Srbija, 1920, 13.08.2021
Ništa ne može da zameni sigurnost ličnog digitalnog novčanika
Ipak, Korbar ukazuje na to da ni digitalni novčanici nisu u potpunosti bezbedni:
„Meni se pre oko mesec dana desilo da mi je u kompjuter upao virus pod nazivom ‘klipbord hajdžeker’. Ja sam poslao svoju adresu poslovnom saradniku koji je trebao da mi pošalje ‘novčiće’. Kada sam obeležio svoju adresu i iskopirao mu je, taj virus je zamenio moju adresom svojih kreatora, pa su moji ‘novčići’ otišli nekom drugom, a ja to nisam primetio“.
Zato korisnici „novčića“ uvek treba da obrate pažnju na adresu na koju šalju novac. Bilo da upotrebljavaju neku od platformi ili lični digitalni novčanik,treba i da upotrebljavaju licencirane antivirus programe i da ih redovno ažuriraju, kako bi rizik od hakerskog upada i krađe novca sveli na minimum.

Pad cena moguć, ali kratkotrajan

Na pitanje da li će poslednja velika krađa kriptovaluta oboriti njihove cene na tržištu Korbar kratko odgovara:
„Moguće je da će oboriti, ali ne verujem da će to biti išta dugoročno. Možda na neki kraći rok, nedelju, dve ili tri, ali to je to“.
Pročitajte još:
„Ne zanima nas novac“: Hakeri vratili deo plena posle najveće krađe u istoriji kriptovaluta
Najveća krađa u istoriji kriptovaluta
Bitkoin se „vinuo u nebo“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala