„Uvedite sankcije Srpskoj, blokirajte pregovore Srbije i EU“: Pismo iz hrvatskog Sabora Plenkoviću

© Tanjug / Foto FAH/ Dario GrzeljHrvatski Sabor
Hrvatski Sabor - Sputnik Srbija, 1920, 12.08.2021
Pratite nas
Poslanica hrvatskog Sabora Karolina Vidović Krišto uputila je otvoreno pismo kojim od premijera te države Andreja Plenkovića traži uvođenje sankcija na proizvode iz Republike Srpske i blokiranje pregovora Srbije sa EU.
„Činjenica da Republika Srbija i Republika Srpska bez ikakvog srama negiraju genocid u Srebrenici napadajući međunarodnog diplomatu Valentina Incka govori o žalosnoj činjenici da naši istočni susedi nisu ništa naučili iz prošlosti“, stoji u pismu, prenosi Večernji list.
Ona je pismo uputila povodom Plenkovićevog sastanka sa penzionisanim generalima Hrvatske vojske, povodom zamolnice Tužilaštva BiH da Hrvatska procesuira 14 generala, učesnika akcije „Bljesak“. Vidović Krišto je navela da je taj sastanak „dokaz nekompetentnog vođenja hrvatske vlade te nesposobnosti zaštite nacionalnih interesa, koju bi hrvatska vlada morala osigurati“.
Andrej Plenković - Sputnik Srbija, 1920, 12.08.2021
Plenković o zahtevu Tužilaštva BiH za procesuiranje 14 hrvatskih generala: Veoma ozbiljna situacija
„Zahtev za sprovođenje istrage protiv naših vojnih zapovednika vezan uz vojnu akciju Bljesak je apsurdan, ali i uvredljiv. I kao apsurdnog i uvredljivog ga treba i tretirati. Ozbiljnost koju Vaša Vlada daje tom neprihvatljivom zahtevu nanosi štetu Hrvatskoj, jer mu daje važnost koju ne zaslužuje. Zahtev BiH tužilaštva zasniva se na dokumentaciji koju su prikupile službe Republike Srpske. Hrvatska država, poštujući međunarodno pravo, mora na adekvatan način odgovoriti na te optužbe. Republika Srpska sa svojim beogradskim nalogodavcima pokušava već oprobanim metodama da izjednačava žrtvu i agresora, te da bukom i galamom sakrije istinu o samoj sebi“, piše nezavisna poslanica u hrvatskom Saboru.
Ona tvrdi da su „u zadnjih sedamdeset godina jedini genocid na evropskom tlu počinili pripadnici srpske vojske, što je dokazano pravosnažnom presudom suda UN, a egzistencija Republike Srpske je direktna posledica tog genocida“.
Vidović Krišto poziva na uvođenje sankcija Republici Srpskoj „jer kad Severna Koreja ili Iran krše prihvatljive norme ponašanja u međunarodnoj zajednici, tada im se uvode sankcije“, kao i na blokiranje pristupnih pregovora Srbije i EU.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala