Plenković o zahtevu Tužilaštva BiH za procesuiranje 14 hrvatskih generala: Veoma ozbiljna situacija

© AP Photo / Markus SchreiberAndrej Plenković
Andrej Plenković - Sputnik Srbija, 1920, 12.08.2021
Pratite nas
Premijer Andrej Plenković ocenio je danas da je situacija sa zamolnicom Tužilaštva BiH da Hrvatska procesuira 14 generala, učesnika u vojno-policijskoj akciji Bljesak, zbog neselektivnog granatiranja, veoma ozbiljna, ali da je stav vlade jedinstven - neće, kazao je, dopustiti da se sumnja u legitimitet te operacije.
U obraćanju novinarima posle sastanka sa visokim vojnim zvaničnicima, Plenković nije želeo da spekuliše zašto je sada došlo do svega ovog.
"Na nama je da svi zajedno pojasnimo o čemu je tačno reč. Oni na koje se zamolnica odnosi imaju svako pravo da budu informisani i zaslužuju naše poštovanje. Ta dokumentacija se prikupljala 25 godina, ona je obimna i za njeno razmatranje je potrebno vreme", rekao je Plenković procenjujući da će biti potrebno dve do tri sedmice.
Hrvatska će, kazao je, to tretirati na zakonit način.
Pojasnio je da je slanjem zamolnice Hrvatskoj Tužilaštvo BiH obustavilo privremeno procesuiranje 14 visokih vojnih hrvatskih zvaničnika.
"Važno nam je da Ministarstvo pravosuđa temeljno pogleda dokumentaciju i da vladi podnese izveštaj", rekao je i dodao da zamolnica još uvek nije prihvaćena.
Istakao je i da nema optužnica protiv hrvatskih generala, od kojih je današnjem sastanku prisustvovalo njih 11.
Pavao Miljavac, jedan od generala čije procesuiranje u Hrvatskoj traži Tužilaštvo BiH, izjavio je da je jedna varijanta da Hrvatska to odbije pa da se se protiv njih podigne optužnica u BiH, što bi značilo da više ne bi mogli da prelaze granicu prema toj državi.
Druga varijanta je, dodao je, da Ministarstvo pravosuđa vidi što se tu može i da se opet sastanemo.
Hrvatski generali se sumnjiče da je tokom vojno-policijske akcije Bljesak bilo neselektivnog granatiranja i da je u Bosanskoj Gradiški i Kozarskoj Dubiti tada stradalo više srpskih civila među kojima je bilo staraca i jedno dete.
Godišnjica „Bljeska“: Ni posle 20 godina niko nije kažnjen - Sputnik Srbija, 1920, 09.08.2021
Bura u Zagrebu: Šta Tužilaštvo BiH traži od Hrvatske
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala