Projekat veka: Rekonstrukcija legendarne Bajkalsko-Amurske železnice

CC0 / piksabej / Železnica
Železnica - Sputnik Srbija, 1920, 12.08.2021
Pratite nas
Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu saopštio je da će zahvaljujući rekonstrukciji Bajkalsko-Amurske železnice biti povećane transportne mogućnosti istočnog Sibira i Rusija će moći da proširi izlaz na tržišta država Azijsko-Pacifičkog regiona.
Vojnici raščišćavaju trasu metar po metar. Seku drveće, žbunje i nanose na hiljade tona drobljenog kamena. Tako se otvara veliko gradilište XXI veka, na kome se trenutno gradi drugi krak Bajkalsko-Amurske železnice.
Ministarstvo odbrane će izvršiti rekonstrukciju železničke pruge u dužini od 340 kilometara, od Ulaka do Fevraljska, što uključuje i 19 velikih objekata. Potrebno je da se postavi oko 110 kilometara železničke mreže, izgradi devet petlji i devet dvosmernih koloseka. Procenjuje se da će obim zemljanih radova iznositi pet miliona kubnih metara.
Zone odgovornosti su podeljene na Istočni i Centralni okrug. Ukupno u izgradnji učestvuje skoro 1.400 ljudi i 700 jedinica tehnike. Napravljeno je šest montažnih naselja u kojima će stanovati radnici.
Posle prvog izlaska građevinaca na gradilište sačuvan je veliki kamen od koga je napravljen spomenik na železničkoj stanici Verhnezejsk u Amurskoj oblasti. U ceremoniji otkrivanja spomenika je učestvovao i Sergej Šojgu.
Rekonstrukcija Bajkalsko-Amurske železnice će se odvijati u nekoliko etapa. Prva etapa je priprema terena. Do lokacije je veoma teško doći zbog podmukle prirode tajge, blata i nedostatka puteva.
Dužina mosta na železničkoj pruzi je nešto veća od kilometra i to je za sada jedini put koji spaja dve obale. Automobili se prevoze trajektom koji može da ponese 80 tona.
Na svakih 20 minuta on prevozi dva puna kipera sa zemljom kroz Zejsko jezero, koje lokalno stanovništvo naziva morem. Na drugom kraju obale vojni inženjeri dočekuju kipere „Kamaz“.
Inženjeri su prilikom projektovanja veliku pažnju obratili i na ekologiju. Nije korišćena teška tehnika kako bi se sačuvala plodonosna zemlja. Vojnici prilikom izgradnje pripremaju teren u tri faze. Oni seku drveće i žbunje, na zemlju postavljaju drobljeni kamen kako šine ne bi utonule,a ispod zemlje na dubini od dva metra se nalazi led.
Kineski brzi voz - Sputnik Srbija, 1920, 25.07.2021
Trka „letelica na zemlji“: Ko će biti brži
Po nalogu ministra odbrane, angažovano je i 180 diplomaca Dalekoistočnog građevinskog fakulteta, koji će na ovom projektu imati praksu i pomagati u izgradnji drugog kraka železnice. Za studente su napravili komforne privremene objekte za stanovanje, koji su izgrađeni za samo dva meseca.
Ministar odbrane je obišao naselje i održao sastanak sa komandantima Istočnog vojnog okruga i pripadnicima vojske. On je naveo da su se ovakvi tipovi naselja dobro pokazali u Siriji i Nagorno Karabahu, gde je ruska vojska bila u mirovnoj misiji.
Rekonstrukcija Bajkalsko-Amurske železnice će biti završena 2024. godine. Tempo izgradnje je sada dva puta brži nego što je bio 1980-ih godina.
Zastava Ruske Federacije vijori se na tvrđavi u Zvečanu. - Sputnik Srbija
Sve o Rusiji

... pročitajte ovde.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala