Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija, 1920
Kriza u Avganistanu
Najnovije informacije, fotografije i video snimci, kao i reakcije iz celog sveta na novonastalu krizu u Avganistanu...

Nemačka obustavlja pomoć Avganistanu ako talibani preuzmu vlast i uvedu šerijatski zakon

© AP PhotoTalibani, Avganistan
Talibani, Avganistan - Sputnik Srbija, 1920, 12.08.2021
Pratite nas
Nemačka će obustaviti finansijsku pomoć Avganistanu ako talibani (organizacija zabranjena u Rusiji) dođu na vlast i uvedu šerijatski zakon u zemlji.
„Mi obezbeđujemo 430 miliona evra svake godine i nećemo dati ni centa ako talibani zauzmu zemlju i uvedu šerijatski zakon“, rekao je ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas za televiziju ZDF.
Nemački ministar spoljnih poslova je još u aprilu rekao da će svaka buduća finansijska pomoć Avganistanu biti uslovljena poštovanjem demokratskih standarda.
„Talibani znaju da ova zemlja, koja je toliko patila u ratovima proteklih decenija, finansijski uveliko zavisi od međunarodne pomoći. Ova međunarodna pomoć sigurno neće stići u Avganistan ako talibani ukinu sva prava i standarde koji su uspostavljeni“, dodao je on.
Prošle godine, najveći donator Nemačka obećala je da će Avganistanu 2021. godine poslati 430 miliona evra i najavila da će nastaviti da pomaže do 2024. godine, istovremeno naglašavajući da je potreban napredak ka okončanju dvadesetogodišnjeg rata.
Mas je u dao izjavu nakon što su američke obaveštajne službe procenile da bi prestonica Avganistana, Kabul, mogla pasti pod vlast talibana u roku od 30 do 90 dana.
Nemačka je prethodno obustavila deportacije izbeglica u Avganistan zbog naglo pogoršane bezbednosne situacije u zemlji jer su Talibani zauzeli velike gradove i ključne granične prelaze.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala