„Ne zanima nas novac“: Hakeri vratili deo plena posle najveće krađe u istoriji kriptovaluta

© PixabayInternet
Internet - Sputnik Srbija, 1920, 12.08.2021
Pratite nas
Više od jedne trećine od 613 miliona dolara ukradenih sa blokčejn platforme „Poli netvork“ vraćeno je, a haker je, posle najveće pljačke kriptovaluta u istoriji, rekao da je sve uradio iz zabave.
Dan nakon što je postala žrtva najveće pljačke u istoriji kriptovaluta po obimu ukradene imovine, platforma „Poli netvork“ je objavila da je navodni počinilac (ili počinioci) hakovanja vratio oko 260 miliona dolara u bitkoinima, etereumu i poligonu.
Međutim, od četvrtka uveče nedostaje oko 353 miliona dolara ukradene imovine, navodi se na platformi.
Hakovanje je ustalasalo svetsko tržište kriptovaluta i veće je od do juče najvećeg zloglasnog „Mt. Gok“ hakovanja iz 2014. godine „teškog“ 450 miliona dolara koje na kraju rezultirao bankrotom berze, piše RT.
Izgleda da su hakeri koji stoje iza hakovanja „Poli netvorka“ poslušali molbe te platforme da vrate virtuelne novčiće.
Obraćajući se direktno hakerima, „Poli netvork“ je upozorio da nije pametno da pokušavaju s bilo kakvim daljim transakcijama s obzirom na pažnju koju su privukli na sebe i napomenuo je da su žrtve „desetine hiljada običnih članova“ kripto zajednice.
„Poli netvork“ dao je tri adrese hakerima da vrate ukradene novčiće, što su oni, na iznenađenje mnogih, počeli da rade nekoliko sati kasnije.
Suvenirni sa logotipima kriptovaluta bitkoin, lajtkoin i iterijum - Sputnik Srbija, 1920, 11.08.2021
Najveća krađa u istoriji kriptovaluta
U improvizovanoj sesiji pitanja i odgovora koja je zabeležena u beleškama o transakcijama, napadač je tvrdio da je želeo da otkrije ranjivost platforme da bi „pobedio sve insajdere ili hakere“.
Nazvavši „Poli netvork“ pristojnim sistemom, haker je objasnio da ne žele da otkrije „grešku“ projektnom timu jer u njemu „svako može biti izdajnik“.
Tvrdi da je čuvanje imovine na bezbednom računu jedino rešenje.
U narednim porukama haker je rekao da su ljuti na mrežu što ih je učinila žrtvenim jarcima pre nego što su imali priliku da objasne i insistirao je da nemaju nameru da peru novac.
„To je uvek plan! Ne zanima me novac“, rekao je haker i dodao da su hakovanje izvršili „zbog zabave“.
„Poli netvork“ je transnacionalna decentralizovana finansijska platforma koja obuhvata finansijske aplikacije utemeljene na blokčejn tehnologiji nastojeći da izbaci posrednike zbog čega je prenos novčića lakši i jeftiniji.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala