Lavrov: Rusija ne postavlja sebi zadatak da se dopadne onima koji joj mogu ekonomski pomoći

© Sputnik / Konstantin Mihalьčevskiй / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 12.08.2021
Pratite nas
Rusija ne može sebi da postavi zadatak da se sviđa onima koji bi joj ekonomski pomogli u zamenu za odustajanje od nacionalnih interesa, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na sastanku sa članovima umetničkog klastera „Taurida“.
Prema njegovim rečima, predstavnici nekih opozicionih snaga pokušavaju da dokažu da je posle raspada SSSR-a Rusija trebalo da ide putem Japana i Nemačke posle Drugog svetskog rata.
Ruski predsednik Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2021
Putin: Neke zemlje pokušavaju da ograniče Rusiju, samo zato što ona postoji
„Odnosno, da se predaju pobedniku, bespogovorno slede savete pobednika u Hladnom ratu. Tada bi to obezbedilo isto takvo ekonomsko čudo kao što se dogodilo u Japanu i Nemačkoj. Nadam se da nema potrebe da objašnjavam koliko je ovakav pristup neprihvatljiv. Ne možemo da iznad svega stavimo zadatak da se sviđamo onima koji nam zaista mogu ekonomski pomoći“, objasnio je Lavrov.
Ministar je dodao da niko nigde nije rekao da „treba da težimo razvoju naše zemlje po cenu sopstvenog nacionalnog poniženja“.
„Dostojanstvo našeg naroda je višenacionalna kultura Rusije. U tome je njena snaga. To što se u našem životu u praksi odražava pojam ‘jedinstvo u različitosti’, omogućava se mnogo bogatije nego na novčanicama dolara. To je ujedno i naše najvažnije postignuće“, naglasio je Lavrov.

Rusija se oslanja samo na sebe

Ruski ministar dodao je da su postupci zapadnih zemalja poučili da Rusija u svom razvoju mora da se oslanja prvenstveno na sebe, ostavljajući otvorena vrata za sve partnere.
Moskva, Kremlj, zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 22.03.2021
Kako američke sankcije podstiču razvoj ruske industrije
Zaključak koji je Moskva izvela pod pritiskom sankcija je vrlo jednostavan, rekao je ministar. Mnogi govore da zamena uvoza nije uspela, primetio je Lavrov, ali je Rusija zahvaljujući kontramerama uspela da uspostavi poljoprivredu i procese u vojnoj industriji koji su Rusiju učinili nezavisnom i od ukrajinskih industrijskih preduzeća i od zapadnih partnera koji su imali određeni monopol u oblasti tehnologije.
„Sada su nas stimulisali da popunimo sve te praznine koje su nam ostale, a to će našoj ekonomiji dati znatno veću stabilnost i snagu. Istovremeno, naglašavam: ne radi se o padu u autarkiju, u samoizolaciju, u konfrontaciju. Mi smo i dalje spremni za saradnju sa svima – kako u razvoju naših transportnih koridora koji će se sada aktivno razvijati i jačati, tako i u razvoju svih programa – naučnih, naučno-tehničkih, u energetskoj oblasti i tako dalje“, istakao je Lavrov.
„Ali mi ćemo to raditi sada savršeno svesni, uzimajući u obzir prošlo iskustvo, da ako odjednom u nekoj narednoj fazi neko od partnera ponovo odluči da nas zbog nečega kazni, nećemo pretrpeti nikakvu štetu od prekida odgovarajućeg projekta i oslanjaćemo se na sopstvene snage. Drugim rečima: ovi događaji posle Ukrajine, sa sankcijama i svim ostalim, naučili su nas da se u svom razvoju moramo oslanjati prvenstveno na sebe, ostavljajući otvorena vrata za sve partnere, ali istovremeno imajući u vidu da oni, zapadni (partneri), nisu pouzdani i u svakom trenutku mogu jednostavno da iščeznu“, zaključio je ruski ministar.
Zastava Ruske Federacije vijori se na tvrđavi u Zvečanu. - Sputnik Srbija
Sve o Rusiji

... pročitajte ovde.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala