Kako američke sankcije podstiču razvoj ruske industrije

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaMoskva, Kremlj, zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Moskva, Kremlj, zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 22.03.2021
Pratite nas
Nove američke sankcije su beskorisne za Vašington, a imaće imati pozitivan efekat na rad ruskih kompanija, jer će doprineti procesu ubrzanja sopstvene proizvodnje, navodi Ministarstvo trgovine Rusije.
„Novac koji smo koristili za uvoz, će sada biti usmeren za plate naših radnika i razvoj novih tehnologija i proizvodnje“, kaže se u dokumentu.

Ministarstvo trgovine pruža podršku domaćim proizvođačima i programerima elektronske industrije. Koriste se instrumenti, kao što su subvencije, poreski podsticaji, koji stimulišu potražnju za krajnjim proizvodima.

Pogled na moskovski Kremlj i MIP Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 17.03.2021
Moskva: Novim sankcijama Vašington ne doprinosi normalizaciji odnosa

„Mnogi lideri radioelektronske industrije Rusije se nalaze pod sankcijama ministarstva trgovine Sjedinjenih Američkih Država, tako da je zamena uvoza baze komponenata u kritičnim oblastima tehnologije stalan proces“, objasnio je ministar.

On je dodao, da se na današnjem tržištu radioelektronike nalaze ne samo tehnologije iz SAD-a, već i „čitav niz dostupnih proizvoda iz drugih zemalja“.

Pored toga, ministarstvo se bavi zamenom uvoza i u sferi avionske industrije.

„Programi zamene uvoza stranih materijala i komponenata u konstrukciji najnovijih ruskih aviona, koje je razvilo Ministarstvo trgovine zajedno sa kompanijama, u potpunosti će eliminisati rizike od uvođenja novih sankcija protiv ruskih kompanija“, izjavio je Bočarov.

Ranije je Ministarstvo trgovine Sjedinjenih Američkih Država zabranilo uvoz i izvoz oružja iz Rusije. Postoji nekoliko izuzetaka u avijaciji i kosmosu, ali će oni važiti samo do 1. septembra. Odluka je stupila na snagu 18. marta.

Od 2014. godine, kada je počeo pritisak sankcijama Zapada na Rusiju, Ministarstvo trgovine neprestano ocenjuje različite grane industrije sa ciljem supstitucije uvoza.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala