Beloruski aktivista otkriva: Blogeri i novinari probali da izvedu puč u Belorusiji

© Sputnik / Viktor Tolochko / Uđi u bazu fotografijaProtesti u Minsku
Protesti u Minsku - Sputnik Srbija, 1920, 11.08.2021
Pratite nas
Opozicioni novinari i blogeri su stajali iza neuspelog pokušaja smene vlasti u Belorusiji prošle godine, a ne političari, izjavio je suosnivač Telegram kanala „Neksta“ Roman Protasevič.
Protasevič je objasnio da se „Neksta“ iz opozicionog medija pretvorila u mediji koji se finansira iz inostranstva, pre svega iz Poljske, u politički projekat sa antidržavnom orijentacijom.
Protasevič je rekao da on nije bio osnivač projekta „Neksta“.
„Ja sam se priključio projektu tek kada su beloruskog novinara Vladimira Čudencova uhapsili na granici kada je pokušao da iz Belorusije pobegne u Poljsku. Do tog trenutka nisam imao nikakve veze sa tim projektom. Znao sam da on postoji, da Vladimir radi sa Stepanom Putilom (osnivačem Telegram kanala ‘Neksta’)“, rekao je on u intervjuu za „RT“.
„U početku to nije bio politički projekat, kao i većina beloruskih medija, čak i onih koji su sada zatvoreni, oni nisu bili od samog starta čisto politički projekti. Daleko od toga da su oni bili protiv države“, naveo je Protasevič.
Belorusija, EU zastava  - Sputnik Srbija, 1920, 21.06.2021
Novi sankcioni udar Zapada na Belorusiju: Na meti Lukašenkova porodica, KGB...
„Ja sam projekat ‘Neksta’ smatrao svojim projektom, imam u vidu Telegram projekat. Ja sam se njime bavio. Za mene je to zaista bilo kao moje dete. Čime se bavio Stepan, kao direktor celokupne organizacije i na koji način je radio, sa kim je on razgovarao, odakle je uzimao novac i tako dalje, to je bila njegova stvar, ja u to nisam ulazio. Jedino, a o čemu sam ranije govorio, to je da sam video na njegovom novčaniku Pejpal i to je sve“, pojasnio je on.
Protasevič sada namerava da realizuje svoj projekat.
„Razmišljam ili da to bude neki moj lični brend ili neki poseban medijski projekat. Ne kažem da će on od samog starta biti veliki, ali imam planove. Moguće je da su planovi veliki, pre svega jer sada u Belorusiji praktično i nema medija koji bi bili nešto između“, rekao je on.
Poljski vojnici na ceremoniji dočeka bataljona NATO-a pod rukovodstvom SAD u poljskom Ožišu - Sputnik Srbija, 1920, 30.07.2021
KGB Belorusije upozorava: Zapad razmatra upotrebu vojne sile za smenu vlasti u zemlji
Pored toga Protasevič je izjavio da je odustao od radikalne pozicije "jer je to danas potrebno društvu“.

„Društvo se umorilo od ogolele propagande govora mržnje, umorilo se od neprestanih međusobnih optužbi. Želim da uradim ono što će pre svega odgovarati zahtevima društvo, a drugo i zahtevima vremena. I uraditi nešto na neutralnoj osnovi, što svako može mirno da čita“, rekao je Protasevič.

Incident sa prinudnim sletanjem u Minsk
Avion kompanije „Rajan er“, koji je leteo iz Atine za Viljnus, prinudno je sleteo 23. maja na aerodrom u Minsku zbog saopštenja da je podmetnuta bomba. Informacija o miniranju nije potvrđena.
Beloruski aktivisti za ljudska prava saopštili su da je osnivač kanala na Telegramu „Neksta“, koji se u Belorusiji smatra ekstremističkim, Roman Protasevič, leteo ovim avionom i da je priveden prilikom provere dokumenata na aerodromu u Minsku. Protasevič je u ovoj zemlji stavljen na spisak lica umešanih u terorizam.
Zastava Ruske Federacije vijori se na tvrđavi u Zvečanu. - Sputnik Srbija
Sve o Rusiji

... pročitajte ovde.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala