Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija, 1920
Kriza u Avganistanu
Najnovije informacije, fotografije i video snimci, kao i reakcije iz celog sveta na novonastalu krizu u Avganistanu...

Avganistan: Za 24 časa likvidirano više od 400 talibana

© REUTERS / AFGHAN DEFENCE MINISTRYVazdušni napad na položaje talibana u Avganistanu
Vazdušni napad na položaje talibana u Avganistanu - Sputnik Srbija, 1920, 11.08.2021
Pratite nas
Jedan avganistanski vojnik je poginuo, a osam je ranjeno tokom operacije protiv pripadnika pokreta „Taliban“ (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) u regionu Šerzad na zapadu zemlje prošle noći, saopštio je kabinet guvernera.
U guvernerovoj administraciji primetili su da je tokom kontraudara avganistanske vojske u ofanzivu militanata likvidirano 13 talibana, a 19 je ranjeno.
Vlasti su saopštile da su odbijeni napadi talibana na džamiju Bilal, Trg Gandmak i pijacu Mamahel.
Talibani, Avganistan - Sputnik Srbija, 1920, 10.08.2021
Kriza u Avganistanu
Talibani za nedelju dana zauzeli šest velikih gradova, Amerikanci pokušavaju da prekinu ofanzivu
Sa svoje strane talibani su prijavili da je poginulo osam vojnika, a pet ranjeno.
Ministarstvo odbrane Avganistana je saopštilo da su oružane snage u protekla 24 časa likvidirale najmanje 439 militanata, dok je 77 ranjeno u operacijama u pokrajinama Nangarhar, Lagman, Logar, Paktija, Uruzgan, Zabul, Gor, Farah, Balh, Hilmend, Kapisa i Baglan.
Nestabilnost u Avganistanu raste usred obećanja američke administracije da će do 11. septembra završiti sa povlačenjem trupa iz zemlje. Vašington i predstavnici Talibana potpisali su 2020. godine u Dohi prvi mirovni sporazum za više od 18 godina rata. Sporazumom se predviđa povlačenje stranih trupa iz Avganistana za 14 meseci i početak međuavganistanskog dijaloga posle razmene zarobljenika.
Talibani su 6. avgusta saopštili da su zauzeli grad Zarandž, glavni grad provincije Nimroz na jugozapadu Avganistana, a zatim zauzeli administrativna sedišta osam od 34 avganistanske pokrajine, uključujući grad Kunduz, 60 kilometara od najbližeg graničnog prelaza sa Tadžikistanom. Prema mišljenju brojnih zapadnih medija, prelazak Kunduza pod kontrolu pobunjenika mogao bi značiti prekretnicu u razvoju situacije u Avganistanu. Zvanični Kabul je istovremeno demantovao informacije o gubitku kontrole nad Kunduzom.
Militanti su 10. avgusta izvestili da su zauzeli Puli-Humri, glavni grad pokrajine Baglan, koji se nalazi na strateški važnom putu iz Kabula za Mazari Šarif, najveći grad na severu zemlje. Na stotinak kilometara južno od Puli-Humrija nalazi se tunel Salang koji su izgradili sovjetski stručnjaci, a koji se nalazi na području istoimenog prevoja na planinskom vencu Hindukuš.
Pročitajte još:
Talibani haraju Avganistanom, Bajden ne žali zbog odluke o povlačenju američkih trupa
Šojgu: ODKB treba da bude spreman za napad iz Avganistana
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala