Vučić poručio predsedniku Izraela: Razočarali ste nas priznanjem nezavisnosti Kosova

© Sputnik / Lola ĐorđevićAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 10.08.2021
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i izraelski predsednik Isak Hercog danas su se u telefonskom razgovoru saglasili da bi u razvoju srpsko-izraelskih odnosa trebalo imati u vidu istorijsku bliskost srpskog i jevrejskog naroda, obeleženu zajedničkim stradanjem tokom Drugog svetskog rata.
Predsednik Vučić je naglasio da je priznanje tzv. Kosova od strane Države Izrael bilo razočaranje za Srbiju i njene građane, ali istovremeno izrazio želju da Srbija sa novim rukovodstvom Države Izrael, kojem je poželeo uspeh u radu, unapredi bilateralne odnose, saopštila je pres služba predsednika.
„Smatramo veoma važnim da Srbija i Izrael, kroz saradnju, daju doprinos političkom i mirnom rešavanju svih sporova, sukoba i otvorenih pitanja", rekao je Vučić i dodao da će i današnji razgovor sa predsednikom Hercogom doprineti boljem razumevanju među dvema zemljama, saopštila je pres služba predsednika.
Vučić je izrazio očekivanje da će predsednik Hercog i Izrael nastaviti da pružaju podršku dijalogu Beograda i Prištine, kao jedinom načinu za rešavanje, za Srbiju, osetljivog pitanja Kosova i Metohije.
Dvojica državnika su izrazili očekivanje da će dve zemlje uspostaviti češće kontakte, kako bi redovno razmatrale teme od zajedničkog interesa.
Govoreći o ekonomskoj saradnji, sagovornici su se saglasili da ona beleži stalan uspon usled povećanih izraelskih investicija.
Izrael je jedan od značajnijih investitora u našoj zemlji, a najvažnije investicije su u oblasti transporta i izgradnji nekretnina. Dvojica predsednika su konstatovali da postoji dodatni prostor za proširenje saradnje, što uključuje i povećanje trgovinske razmene, pri čemu bi otvaranje predstavništva Privredne komore Srbije u Izraelu dalo dodatni impuls ostvarenju tog cilja.
Sagovornici su izrazili interes za unapređenje vojno-ekonomske saradnje, kao i saradnje u oblasti energetike, kulture, obrazovanja i sporta, navodi se u saopštenju, a prenosi Tanjug.
Izraelske zastave u Prištini povodom uspostavljanja diplomatskih odnosa sa takozvanim Kosovom - Sputnik Srbija, 1920, 14.03.2021
U Jerusalimu otvorena ambasada takozvane države Kosovo
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala