Raška oblast opet kuva: Da li će se lični sukobi preliti u opasnije

© Flickr / Ebs ElsGrafit u Novom Pazaru
Grafit u Novom Pazaru - Sputnik Srbija, 1920, 10.08.2021
Pratite nas
Raška oblast opet kuva. Lični sukobi lidera dve bošnjačke stranke u Raškoj oblasti, Sulejmana Ugljanina i Muamera Zukorlića, zaoštrili su se kada je Zukorlić optužio Ugljanina da je iz vatrenog oružja napao člana njegove stranke i rekao da će pozvati narod da se naoruža ako policija ne reaguje na kriminal.
Božidar Spasić, bivši obaveštajac, kaže da svakako treba biti oprezan, ali da je Raška oblast uvek bila poprište boja bošnjačkih lidera za prevlast.

Lični sukobi sa mirisom baruta

„Nesporno je da pozivanje da se neko naoruža nije dobro, pa nek je to rečeno i u afektu, ali isto tako nije dobro pozivanje u pomoć neke susedne države, kao deo nekog lokalnog pokušaja da se predstave dobre veze sa Sarajevom ili Turskom“, kaže Spasić.
Regija Sandžaka - Sputnik Srbija, 1920, 01.05.2021
Kad Palmer pominje „veliku BiH“ da li misli na - Sandžak?
On primećuje da u poslednjih nekoliko godina na jugu Srbije postoje ozbiljni sukobi među muslimanskim liderima, kako bi preuzeli prevlast nad bošnjačkim narodom koji dole živi.

„Jedna od činjenica koja je nesporna jeste da je Ugljanin na volšeban način stekao neki ugled, iako je jedna od najviše kompromitovanih ličnosti u Raškoj oblasti. Činjenica je da se oko njega okupljaju određeni nacionalisti ili lica koja osećaju da mogu imati koristi od takve populacije, jer samo tako mogu biti prisutni u javnom životu te teritorije, kaže Spasić.

S druge strane, Spasić podseća da se Zukorlić pojavljuje već nekoliko godina sa raznim temama i da, kako kaže naš sagovornik, igra na ivici žileta između podrške aktuelnoj vlasti u Srbiji i podrške nekim ekstremnim strujama.

Raška oblast vrvi od oružja

„Na tom području se trenutno nakupilo dosta igrača koji samo pomešaju karte i to tako treba i posmatrati. U ovom trenutku nisu nikakva opasnost po bezbednost Srbije, jer da jesu, državni organi bi reagovali i presekli te aktivnosti, uveren je Spasić.

Ipak, ne možemo sporiti činjenicu da u Raškoj oblasti ima oružja koje je razbacano po nekim, da ih tako nazovem, bunkerima i za to se, kaže Spasić, zna, ali niko nije do danas dao odgovor čemu je to oružje namenjeno.
„Jednostavno, pozivanje da se neko naoružava, rečeno ono u afektu ili ne, predstavlja vrlo ozbiljan akt. Ali to pozivanje da se slave ratni zlikovci poput Nasera Orića i veličanje istih je posao jedne grupe koja broji možda od sto do hiljadu članova, to jest, ekstremista iza kojih možda stoje neke strane obaveštajne službe“, napominje sagovornik Sputnjika, koji ne isključuje da je nekim državama u interesu da Raška oblast bude nestabilna.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala