Kad Palmer pominje „veliku BiH“ da li misli na - Sandžak?

© Wikipedia / PANONIAN Regija Sandžaka
Regija Sandžaka - Sputnik Srbija, 1920, 01.05.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Amerika gubi uticaj u BiH a jedini način da ga zadrži je da podržavajući „veliku BiH“ da vetar u leđa Bakiru Izetbegoviću za suprotstavljanje Srpskoj. Problem je samo što, čitajući između redova ovo pomalo liči i na zadiranje u suverenitet Srbije i Crne Gore jer kad se pomene „velika BiH“ prvo na pamet pada Sandžak, gde posle BiH živi najviše Bošnjaka.
Politikolog iz Banjaluke Anđelko Kozomara ovako komentariše reči specijalnog izaslanika Stejt departmenta za Zapadni Balkan Metjua Palmera koji je izjavio da podržava - „veliku BiH“. Time se, smatra Kozomara, daje signal Bošnjacima, odnosno, upozoravaju ih da i oni mogu da prave „veliku BiH“ ako RS krene ka mirnom razlazu, to jest ka Srbiji, kako se to „čita“ u  čuvenom non –pejperu, koji Amerikanci ne podržavaju.

Palmerovo pominjanje "velike BiH" odgovor na "non pejper" 

„Palmer je uvek bio neumeren prema Srbima i uvek je slao i otvorene pretnje i strelice prema njima kad god se na Balkanu dešavalo nešto što nije po volji Amerikanaca. Njegove izjave i pretnje o "velikoj BiH" nemaju neku težinu. Ali očigledno je mislio na Bošnjake iz regiona pre svega iz Sandžaka (Raške oblasti), iz Srbije i Crne Gore kada je govorio o „velikoj BiH“,“ navodi naš sagovornik.
Po njegovom mišljenju, ovo je odgovor na "non-pejper" o BiH gde se pominje mirni razlaz RS i Federacije, što Amerikancima nikako ne bi išlo na ruku, jer bi izgubili uporište koje sada imaju među Bošnjacima iz Sarajeva, a samim tim i uticaj na politička dešavanja u BiH.

Glasnogovornik Izetbegovića

„Palmer je neko ko često daje instrukcije Bošnjacima u kom pravcu treba javno da istupaju i za očekivati je da će neko veoma brzo od bošnjačkih  političara pominjati tu "veliku BiH" kao odgovor onima koji govore o, recimo, «velikoj Albaniji» ili o takozvanoj «velikoj Srbiji». Dakle, ništa ovde nije slučajno pomenuto ili rečeno u neznanju ili neplanski. I vrlo brzo ćemo imati reagovanje Bakira Izetbegovića na ovo,“ uveren je Kozomara.
On, međutim, ne smatra da će Palmerove reči imati uticaja na Bošnjake iz Sandžaka na bilo koji način, bar ne na običan narod za koji kaže da je lojalan državi Srbiji, ali ne garantuje za političke stranke koje su odane Bakiru Izetbegoviću.

Referendum Sandžaka iz 1991 ad akta

Na podsećanje na referendum koji je održan u Sandžaku 1991. godine pod palicom SDA Sandžaka dr Sulejmana Ugljanina sa referendumskim pitanjem: „Da li ste za potpunu političku i teritorijalnu autonomiju Sandžaka sa pravom priključenja jednoj od suverenih republika?”, na koje je je tada 98,90 odsto odgovorilo pozitivno, naš sagovornik kaže sledeće:
„To nije danas realna percepcija stanja. To nije za poređenje jer su tada bili svi protiv svih i kada se ratovalo i ubijalo na sve strane“, kaže on.  
Međutim, on ostavlja otvoren prostor da su moguće neke reakcije bošnjačkih stranaka u Sandžaku koje su pod palicom Izetbegovića, s tim što kaže da one nemaju neku političku snagu da bi bilo šta uradile.

Palmerov signal Bošnjacima iz regiona

Inače, američki ambasador u BiH Erik Nelson je naveo da su SAD zabrinute ponašanjem političara u BiH zbog „destabilizovanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i korupcije“, te da ih na stolu čekaju spremne sankcije, misleći na RS.
Specijalni izaslanik Stejt departmenta za zapadni Balkan Palmer naveo je da SAD ne podržavaju ni „veliku Srbiju“, ni „veliku Hrvatsku“, niti „veliku Albaniju“, već da je ono što podržavaju „velika BiH“, dodajući da ne uzima za ozbiljno non-pejper jer niko neće da kaže da je autor tog dokumenta. Palmer je reko i da Rusija, radi na potkopavanju stabilnosti i teritorijalnog integriteta BiH. Na ovo je dobio odgovor iz Ambasada Rusije u BiH  koja je Plamerovu izjavu nazvala veoma zanimljivom konstatacijom da SAD podržavaju kreiranje „velike BiH“.
U saopštenju Ambasade Rusije se pitaju - neće li alegorija izaslanika američkog Stejt departmenta za zapadni Balkan Palmera postati signal za Bošnjake koji žive u Srbiji, Crnoj Gori, pokrajini Kosovo, Severnoj Makedoniji, Hrvatskoj i Sloveniji da je došlo vreme za stvaranje "velike BiH".
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala