Lukašenko o sankcijama Zapada: Nećemo vam ostati dužni

© Sputnik / Alexander Astafyev / Uđi u bazu fotografijaPrezident Belorussii Aleksandr Lukašenko
Prezident Belorussii Aleksandr Lukašenko  - Sputnik Srbija, 1920, 10.08.2021
Pratite nas
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je naložio Vladi da razradi kompleks dopunskih mera protiv sankcija Zapada koje su nedavno uvedene, saopštila je portparolka beloruskog predsednika Natalija Ejsmont.

„Belorusija neće ostati dužna. Uzvratićemo koliko je god moguće“, prenosi agencija „BelTa“ reči beloruskog predsednika.

Nove sankcije protiv Belorusije su tokom jučerašnjeg dana uvele Velika Britanija, SAD i Kanada. Sankcije se odnose na avio saobraćaj i trgovinu, na beloruski kalijum i naftne derivate. Ograničenja podrazumevaju i blokadu imovine beloruskih zvaničnika i predsednika Aleksandra Lukašenka.
Belorusija, EU zastava  - Sputnik Srbija, 1920, 21.06.2021
Novi sankcioni udar Zapada na Belorusiju: Na meti Lukašenkova porodica, KGB...
Podsetimo, odnosi Belorusije sa zapadnim zemljama naglo su se pogoršali nakon predsedničkih izbora u ovoj zemlji održanim u avgustu 2020. godine na kojima je Lukašenko pobedio šesti put. Nakon izbora, u zemlji su počeli neodobreni masovni protesti praćeni nemirima. Proteste je gušila interventna policija pomoću specijalne tehnike i sredstava. Beloruske vlasti su više puta izjavljivale da se protestne akcije koordinišu iz inostranstva. Lukašenko je optužio Zapad za direktno mešanje u situaciju u zemlji i isticao da nemire režiraju Sjedinjene Američke Države.
Evropska unija, Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države, Kanada i brojne druge zemlje postepeno su uvodile sankcije beloruskim zvaničnicima, kao i određenim preduzećima, optužujući Minsk za neregularnosti na izborima i kršenja ljudskih prava. Evropska unija takođe je prvi put uvela ekonomske sektorske sankcije.
Bela kuća u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 09.08.2021
Amerika uvela najveći set sankcija protiv Belorusije uz poruku: Ogromna ste pretnja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala