Rusija: OEBS posmatra izbore u drugim zemljama u smanjenom formatu, ali u našoj ne – ne razumemo

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaFasada zdanja Centralne izborne komisije (CIK) Rusije
Fasada zdanja Centralne izborne komisije (CIK) Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 09.08.2021
Pratite nas
Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) bila je posmatrač u nekoliko zemalja u ograničenom formatu, stoga je nejasno zašto je Rusija ispala iz tog sistema, izjavila je predsednica Centralne izborne komisije Rusije Ela Pamfilova.
S tim u vezi, Pamfilova je rekla da joj je teško da shvati logiku OEBS-a da odbije da posmatra parlamentarne izbore u Rusiji, budući da je u poslednjih godinu i po dana u većini zemalja, OEBS zbog pandemije koristio upravo takav format.
„Ograničeni sistem za praćenje koji koristi ODIHR, uzimajući u obzir pandemiju, nije ih sprečio da u isto vreme donesu kompletne zaključke o tome kako su izbori održani u brojnim zemljama. Nije jasno zašto je Rusija ispala iz tog sistema“, dodala je ona.
Predsednica CIK Rusije podsetila je da nije prvi put da je ODIHR otkazao posmatranje ruskih izbora.
Zgrada Državne dume Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 06.08.2021
Moskva: OEBS deo projekta Amerike s ciljem obuzdavanja Rusije
„Tako je bilo 2007. godine, iako Kancelarija u svojim trenutnim izjavama izbegava tu činjenicu, navodeći da su u poslednjih 30 godina posmatrači ODIHR-a prisustvovali svim ruskim izborima. Uzgred rečeno, i te godine i sada je razlog njihovog odbijanja bio broj posmatrača. Međutim, to je potpuno druga priča, budući da je sadašnji ograničeni format, koji je predložilo Ministarstvo spoljnih poslova zasnovan na stavu Ruske službe za fitosanitarni nadzor (Rospotrebnadzor), povezan isključivo sa pandemijom bez presedana“, objasnila je Pamfilova.
Prema njenim rečima, mesto posmatrača OEBS-a zaueće predstavnici drugih međunarodnih misija.
Evropske organizacije pozvane su u Rusiju na posmatranje parlamentarnih izbora 17-19. septembra, ali je broj posmatrača zbog pandemije ograničen na 50 za OEBS i na deset za njegovu Parlamentarnu skupštinu.
Nakon toga organizacija je saopštila da neće posmatrati parlamentarne izbore u Rusiji zbog zahteva da se smanji broj njenih predstavnika.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala