Nemci se ne vraćaju u Avganistan

© AP Photo / Fabrizio BenschAvganistanski i nemački vojnici u nemačkoj bazi u Kunduzu
Avganistanski i nemački vojnici u nemačkoj bazi u Kunduzu - Sputnik Srbija, 1920, 09.08.2021
Pratite nas
Nemačka ministarka odbrane Anegret Kramp-Karenbauer odbacila je danas pozive da se nemački vojnici vrate u Avganistan nakon što su snage talibana (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) zauzele grad Kunduz u kome su nemačke trupe bile raspoređene više od deset godina.
Nemačka je imala drugi najveći vojni kontingent u Avganistanu, odmah iza SAD i u borbama u Kunduzu je izgubila više vojnika nego bilo gde od kraja Drugog svetskog rata, prenosi Rojters.
U ofanzivi koju su pokrenuli nakon odlaska stranih trupa, pobunjeni talibani su tokom vikenda zauzeli tri provincijske prestonice, uključujući i Kunduz.
"Izveštaji iz Kunduza i iz celog Avganistana gorki su i bolni. Da li smo kao društvo i parlament spremni da pošaljemo naše oružane snage u rat koji bi mogao da potraje čitavu jednu generaciju ? Ako nismo, zajedničko povlačenje sa našim partnerima je i dalje prava odluka", poručila je ministarka odbrane Nemačke Anegret Kramp-Karenbauer na svom Tviter nalogu.
Neki krugovi u njenoj konzervativnoj stranci žele da nemačke trupe učestvuju u intervenciji protiv talibana, ali Kramp-Karenbauerova je rekla da do poraza talibana sledi dugačka i naporna vojna kampanja, preneo je Tanjug.
Pročitajte još:
Konvoj avganistanskih specijalnih snaga u Kandaharu - Sputnik Srbija, 1920, 04.08.2021
Kriza u Avganistanu
„Ovo je tek početak“: Talibani preuzeli odgovornost za napad na ministra odbrane Avganistana
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala