Nakon Amerike i Kanada uvela nove sankcije Belorusiji

© Flickr / Lesley WilsonKanadska zastava
Kanadska zastava - Sputnik Srbija, 1920, 09.08.2021
Pratite nas
Kanada je uvela nove sankcije Belorusiji kao odgovor na „kršenje ljudskih prava“. One se odnose na ključne sektore beloruske ekonomije, uključujući i hartije od vrednosti, finansiranje kredita, osiguranja, naftne derivate i proizvode od kalijuma, saopštila je kanadska Vlada.

„Ministar spoljnih poslova Mark Garno je danas objavio nove sankcije u okviru Akta o specijalnim ekonomskim merama, a kao odgovor na grubo i sistematsko kršenje ljudskih prava u Belorusiji. Ove nove mere se odnose na ograničenja u ključnim sektorima beloruske ekonomije i minimiziraju dostup beloruskih državnih subjekata međunarodnim finansijama“, navodi se u izjavi na sajtu kanadske vlade.

Kanada zabranjuje operacije hartijama od vrednosti iz Belorusije, pre svega iz „Belorusbanke“, „Belinvestbanke“ i „Belagroprombanke“.
Sankcije se odnose i na lica koja žive u Kanadi, kao i na Kanađane u inostranstvu, kojima se zabranjuje da posluju sa ovim sektorima.
Podsetimo, američke vlasti su danas uvele novi paket sankcija protiv Belorusije koji predstavlja najveći set mera protiv te države koji je do sada uveden. Nove sankcije su obuhvatile 23 fizička lica i 21 organizaciju. Među njima su i biznismeni koji su usko povezani sa beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom.
Brisel - Sputnik Srbija, 1920, 14.07.2021
Pet zemalja pridružilo se evropskim sankcijama Belorusiji – ovog puta bez Srbije
Odnosi Belorusije sa zapadnim zemljama naglo su se pogoršali nakon predsedničkih izbora u ovoj zemlji održanim u avgustu 2020. godine na kojima je Lukašenko pobedio šesti put. Nakon izbora, u zemlji su počeli neodobreni masovni protesti praćeni nemirima. Proteste je gušila interventna policija pomoću specijalne tehnike i sredstava. Beloruske vlasti su više puta izjavljivale da se protestne akcije koordinišu iz inostranstva. Lukašenko je optužio Zapad za direktno mešanje u situaciju u zemlji i isticao da nemire režiraju Sjedinjene Američke Države.
Evropska unija, Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države, Kanada i brojne druge zemlje postepeno su uvodile sankcije beloruskim zvaničnicima, kao i određenim preduzećima, optužujući Minsk za neregularnosti na izborima i kršenja ljudskih prava. Evropska unija takođe je prvi put uvela ekonomske sektorske sankcije.
Bivši predsednički kandidat na izborima u Belorusiji Svetlana Tihanovska - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2021
Liderka beloruske opozicije poručila Americi: Ne ustručavajte se da uvedete sankcije režimu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala