Pet zemalja pridružilo se evropskim sankcijama Belorusiji – ovog puta bez Srbije

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaBrisel
Brisel - Sputnik Srbija, 1920, 14.07.2021
Pratite nas
Pet zemalja koje nisu članice Evropske unije pridružile su se evropskim ekonomskim sankcijama protiv Belorusije, izjavio je visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj. Srbija ovog puta nije učestvovala u uvođenju sankcija.

„Zemlje-kandidati za pristupanje EU – Severna Makedonija, Crna Gora i Albanija, a takođe i Island i Norveška pridružile su se odluci EU. One će uskladiti svoju nacionalnu politiku sa ovom odlukom Saveta EU. Evropska unija je primila k znanju ovu obavezu i pozdravlja je“, rekao je Borelj.

Restriktivne mere uključuju zabranu na izvoz tehnologija za nadgledanje komunikacija i robe dvojne namene u Belorusiju. Takođe se ograničava trgovina naftnim proizvodima, kalijumskim đubrivima, sirovinama i opremom za proizvodnju duvana i duvanskih proizvoda sa republikom je takođe ograničena.
Pored toga, Belorusiji će biti ograničen pristup finansijskim tržištima Evropske unije.
Zastava Belorusije - Sputnik Srbija, 1920, 25.06.2021
Beloruski ambasador u Srbiji zbunjen: Mi vama „migove“, vi nama zabranu
Podsetimo, EU je 25. juna zvanično aktivirala nove ograničavajuće mere „kao odgovor na eskalaciju grubih kršenja ljudskih prava u Belorusiji, agresivno gonjenje civilnog društva, demokratske opozicije i novinara, kao i zbog prinudnog sletanja aviona kompanije 'Rajaner' u Minsku 23. maja 2021. godine“.
Konkretno, EU je uvela četvrti paket sankcija protiv Belorusije, proširivši sankcioni spisak na još 78 fizičkih lica i osam organizacija.
Prema ranijem saopštenju pres-službe Saveta EU, Srbija se delimično priključila paketu sankcija koje je EU 21. juna uvela Belorusiji.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala