Lukašenko oštro kritikovao Zelenskog: Pljunuo si na sve

© Foto : press-služba prezidenta BelarusiLukašenko na „Velikom razgovoru sa predsednikom“
Lukašenko na „Velikom razgovoru sa predsednikom“ - Sputnik Srbija, 1920, 09.08.2021
Pratite nas
Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko uputio je kritiku ukrajinskom kolegi Vladimiru Zelenskom jer je, kako kaže, „pljunuo na sve“ podržavanjem Zapada i jer „ukrajinske snage bezbednosti i predstavnici vlasti organizuju prebacivanje militanata i municije“ u Belorusiju.

„U redu, trčao si za Zapadom, podržao si ih, pljunuo si na sve. Ali zašto obučavaš militante na teritoriji Ukrajine i bacaš nam oružje ovamo? Jer, oružje nam uglavnom dolazi uz Ukrajine“, rekao je Lukašenko na sastanku sa novinarima, stručnjacima i medijskom zajednicom, govoreći o Zelenskom.

Zelenski nije banderovac

Kako je rekao, ne smatra ukrajinskog predsednika banderovcem (sledbenikom Stepana Bandere koji je u Drugom svetskom ratu ratovao na strani nacista).
„Uvek sam govorio ruskom lideru Vladimiru Putinu, da Zelenski nije loša osoba. On nije banderovac. Čak i ako bude govorio kao banderovac, on to nije. Znate, nekada političari moraju da rade stvari koje ne žele“, rekao je Lukašenko.

Ukrajina prešla crvenu liniju

On se osvrnuo i na političke odnose dveju zemalja, ocenivši da su oni na najnižem nivou.
Politički odnosi su na najnižem nivou, 'crvena linija' je pređena kada je Ukrajina obustavila avio-saobraćaj sa nama (kada EU još nije to učinila, a Ukrajina jeste). Zbog čega? Zar je moguće doći do takve gadosti da se precrta sve što je bilo do sada? Sve što smo uradili za Ukrajinu. Eto to je bila 'crvena linija' koju su prešli!“, naglasio je šef Belorusije.

Minsk neće ništa loše uraditi Kijevu

Istovremeno, Lukašenko je istakao da nikada neće napakostiti Ukrajini ako ona prva ne dođe na belorusku teritoriju sa oružjem.
Oružje - Sputnik Srbija, 1920, 02.07.2021
Lukašenko: Zatvorena granica sa Ukrajinom, otkrivene terorističke ćelije - umešan Zapad
„Što se tiče invazije, Ukrajina najmanje treba da se plaši Belorusa. Nikada nećemo ništa loše učiniti Ukrajini, ukoliko vi prvi, a o tome se već danas može da se priča, ne zakoračite sa oružjem na našu zemlju. Zato je traktor i dalje u pripravnosti“, rekao je on, misleći na svoju raniju izjavu da nikada neće doći u Kijev tenkom, već samo traktorom.
Međutim, prema njegovim rečima, Kijev prebacuje oružje i eksploziv preko granice.
„To je pronađeno, pokazano im je. Naš šef KGB-a im je jasno rekao da vidimo ko od snaga bezbednosti i ukrajinskih organa vlasti to organizuje“, dodao je.

Beloruska vlada nema veze sa smrću opozicionog aktiviste u Kijevu

Beloruski predsednik je takođe rekao da njegova vlada nije imala ništa sa smrću opozicionog aktiviste Vitalija Šišova, koji je prošle nedelje pronađen obešen u glavnom gradu Ukrajine.
Prema navodima Rojtersa, Šišov je vodio organizaciju u Kijevu koja pomaže Belorusima koji su pobegli od progona.
Ukrajinska policija je saopštila da razmatra mogućnost da je Šišov izvršio samoubistvo, ali i da je moguće da je u pitanju ubistvo koje je delovalo kao samoubistvo.
Zastava Ruske Federacije vijori se na tvrđavi u Zvečanu. - Sputnik Srbija
Sve o Rusiji

... pročitajte ovde.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala