Lukašenko: Zatvorena granica sa Ukrajinom, otkrivene terorističke ćelije - umešan Zapad

© Sputnik / Kirill BragaOružje
Oružje - Sputnik Srbija, 1920, 02.07.2021
Pratite nas
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko naložio je pograničnim snagama da u potpunosti zatvore granicu sa Ukrajinom jer odatle u zemlju ulazi ogromna količina oružja.
Ogromna količina oružja dolazi iz Ukrajine u Belorusiju. Zbog toga sam naložio pograničnim jedinicama da u potpunosti zatvore granicu“, rekao je Lukašenko na svečanosti povodom Dana nezavisnosti koji se slavi 3. jula.

Otkrivene terorističke ćelije

On je istovremeno rekao i da su u zemlji otkrivene „spavajuće“ terorističke ćelije, tzv. odredi samoodbrane, sa kojima su povezane zemlje Zapada – Nemačka, Amerika, Poljska, Litvanija, kao i Ukrajina.
On je rekao i da je u Belorusiji završena velika antiteroristička operacija, posle koje će se Minsk s primedbama obratiti kancelarki Nemačke Angeli Merkel i „još ponekom“ u nemačkom rukovodstvu.
„Cilj tih terorističkih ćelija je smena vlasti silom jednog dana“, rekao je Lukašenko.
„Napravljen je Telegram kanal ‘Odredi samoodbrane Belorusije’, bilo je 2.500 pratilaca … To je njihova borbena rezerva. Znamo ih. I pažnja: čet pripada državljaninu Nemačke, gospodinu De Hofmanu, ranije državljaninu Rusije i Ukrajine“, rekao je on i dodao da je glavna moderatorka državljanka Rusije.
Beloruski lider je otkrio da su ti odredi pokušali da unište komunikacioni centar ruske mornarice u mestu Vilejka, ali su svi učesnici u roku od dva dana otkriveni i uhapšeni. To je, prema njegovim rečima, bila tema njegovog telefonskog razgovora sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.
Podsetimo, na teritoriji republike se nalaze dva ruska vojna objekta: 474. Posebni radiotehnički čvor „Baranoviči“ (Ganceviči, Brestska oblast) i 43. Komunikacioni čvor Ratne mornarice Rusije (Vilejka, Minska oblast). U skladu sa sporazumom koji je potpisan u Minsku 1995. godine, Rusija je iznajmila na 25 godina sve nepokretnosti i zemljište na kojima se nalaze ovi objekti.

Provokacije Zapada nisu uspele

Beloruski predsednik je rekao i da nisu uspele provokacije Zapada s ciljem da se nanese šteta ekonomskoj stabilnosti zemlje.
„Provokacije s ciljem da se potkopa ekonomska stabilnost zemlje nisu uspele niti će uspeti“, istakao je Lukašenko.
Kako je rekao, Belorusija je mala zemlja koja nema mora nafte, gasa i zlata, niti nuklearno naoružanje.
„Ono najvrednije što imamo je – narod. Ponosni, nezavisni i marljiv narod. Narod a ne apstraktan pojam ‘civilnog društva’ nametnut sa Zapada. Narod, za čiji mentalitet nije svojstven nametnuti individualizam i kult profita  “, rekao je on.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala