Strah od meke moći Rusije — i kad gase požare u zemljama NATO-a

© Sputnik / Georgiй Zimarev / Uđi u foto-galerijuVišenamenski ruski avion-amfibija Be-200ČS za gašenje požara
Višenamenski ruski avion-amfibija Be-200ČS za gašenje požara - Sputnik Srbija, 1920, 08.08.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Iako NATO smatra Rusiju ljutim protivnikom, neke članice Alijanse primorane su da se u slučaju katastrofa kao što su požari, koji poslednjih nedelja besne u Grčkoj i Turskoj, oslone upravo na rusku pomoć. Istovremeno, NATO se ljuti na zemlje koje tu pomoć prihvate. Odsustvo reakcije u slučaju Turske i Grčke je dokaz nemoći i nesolidarnosti NATO-a i EU.
Ovo za Sputnjik kaže vojni ekspert Mitar Kovač, predsednik Evroazijskog bezbednosnog foruma, komentarišući pakao kroz koji Grčka danima prolazi zbog požara koji besne na više od stotinu mesta.
Izuzetno visoke temperature i snažni vetrovi izazvali su katastrofalne požare u delovima jugoistočne Evrope, prvo u Turskoj, a zatim i u Grčkoj. Hiljade ljudi je evakuisano, a šteta se već meri stotinama miliona evra. Gori i u Rusiji, ta zemlja je u gašenju šumskih požara angažovala i vojne avione.
Ista mehanizacija gasila je krajem jula velike požare koji su zahvatili antalijsku oblast u Turskoj, u kojoj ponovo gori na jugozapadu. U gašenju ova zemlja ima podršku Irana, Azerbejdžana, Ukrajine, Španije i Hrvatske, ali je presudna pomoć Rusije. Ruski avioni i helikopteri pre nekoliko dana ugasili su i požar na Rodosu.
© AP Photo / Giannis Spyrounis/ilialive.gr via APPožar kod drevne Olimpije u Grčkoj
Požar kod drevne Olimpije u Grčkoj - Sputnik Srbija, 1920, 06.08.2021
Požar kod drevne Olimpije u Grčkoj

Zašto članice NATO-a moraju da traže pomoć Rusije?

Mitar Kovač pre svega primećuje da članice Alijanse skromno pokazuju solidarnost, ali dodaje da one suštinski nemaju kapacitet da pomognu na pravi način. Kada su Turska i Grčka shvatile da ne mogu očekivati pravu pomoću od NATO-a i organizacija Evropske unije, naravno da su našli pravu adresu u Rusiji, u međusobnoj komunikaciji najviših rukovodilaca tih država, a kako Rusija može da pomogne, najbolje se videlo prošlog meseca u Turskoj.
Rusija je poslala tri aviona B 200, a zatim i pet aviona ’Iljušin 76‘ i tri helikoptera, to su moćna i potvrđena efikasna sredstva, sigurno je da su doprinela gašenju velikog broja požarnih mesta, pominje se brojka od oko 155 žarišta. Nisu, naravno, svi ti požari bili istog obima i nisu na isti način ugrožavali ljudske živote i materijalna dobra, ali izvodi se jedan zaključak — Rusija pored ogromnog broja požara na njenom Dalekom istoku, u Sibiru, Jakutiji, velikoj površini zahvaćenoj vatrom, smogla je snage da solidarno učestvuje, da pruži pomoći u Turskoj i Grčkoj“, primećuje Kovač.
On dodaje da se upravo na ovakvim prirodim katastrofama vidi suštinska razlika u strateškom razmišljanju NATO-a i Rusije. Nemoguće je zamisliti da Rusija razmišlja da li da pomogne bilo kojoj zemlji koja joj se obrati za pomoć u bilo kojoj katastrofi.
„To govori i o veličini njene spoljne politike, opredeljenosti Rusije da pomogne bilo kojem narodu i državi, bez obzira da li je članica NATO pakta ili ne. Ono što je cinično i problematično, jeste što Sjedinjene Američke Države preko NATO-a sugerišu Turskoj i Grčkoj da su olako stupile u kontakt sa Rusijom i primile tu pomoć, jer je to širenje meke moći Rusije i uticaja Rusije na prostoru jugoistočne Evrope. Prigovorile su da je to svojevrstan način kompromitovanja NATO-A i EU, kroz ukazivanje na njihovu nemoć“, kaže Kovač.
© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u foto-galerijuRuski helikopter za gašenje požara
Ruski helikopter za gašenje požara - Sputnik Srbija, 1920, 06.08.2021
Ruski helikopter za gašenje požara

NATO ljut na Tursku i Grčku

On dodaje da je jasno da politika upravlja svim procesima, ali da postoje situacije u kojima mora da bude manje važna, jer reč je o prirodnim katastrofama koje ugrožavaju ljudske živote.
Kovač za Sputnjik otkriva da ukor koji su dobile Grčka i Turska, jer pomažu širenju meke moći Rusije, nije najstrašnija stvar koja se dogodila u krizi sa plamenom koji danima guta sve pred sobom.
„Grčka je, znajući da joj NATO, a ni SAD ne mogu pružiti adekvatnu pomoć u pogledu gašenja požara, tražila od Sjedinjenih Američkih Država direktnu pomoć u dronovima i sličnoj opremi, da izviđa šire prostore i pravovremeno vidi lokacije izbijanja novih požara, satelitskog i svakog drugog praćenja kretanja lica ili njihovog nedozvoljenog delovanja na prostorima koji mogu biti ugroženi požarom. Ni taj deo izviđačkih informacija nije na vreme deljen, ni sa Turskom, ni i sa Grčkom, iako se raspolaže sa respektivnim obaveštajno-izviđačkim sistemom koji zumira određeni prostor.“

Zašto Rusija dominira?

Mitra Kovača pitali smo i zašto Rusija dominira kada je u pitanju reagovanje u katastrofama. On kaže da ju je na to primorala pre svega činjenica da je reč o prostorno najvećoj državi sveta. Ruski narod se generacijama na ogromnom prostoru susreće sa raznim katastrofama, a to je uticalo i na svest onih koji odlučuju, što nije slučaj u ostatku sveta, kaže Kovač.
Avion amfibija Be-200  - Sputnik Srbija, 1920, 06.08.2021
Avion amfibija Be-200
„Kontinuirano ulažu sredstva za školovanje kadrova, opremanje i organizovanje tih snaga, kao i u dobar način transfera tehnologija koje su služile za vojne namene u potrebe izgradnje sistema koji se mogu efikasno koristiti za gašenje požara. Otud i ovi avioni i helikopteri, uvek sa novom generacijom stizala je i nova oprema, prilagođavanje tih aviona i helikoptera za gašenje požara ili učešća u slučaju velikih prirodnih nepogoda, zemljotresa, poplava, raznih nesreća.“
Kovač na kraju razgovora za Sputnjik ističe još jednu važnu činjenicu — čovek ne može da pobedi prirodu.
„Rusija je i dalje svesna ljudske nemoći, koja se i sad ispoljava, čovek je najviše ugrožen ratovima, vatrom i vodom. To je trojstvo koje i dalje ugrožava civilizaciju, bez obzira na njen tehnološki razvoj. Čovek može da ograniči te nesreće, da ublaži njihove posledice, ali nažalost, ne može preventivno da deluje i da u samom početku eliminiše požare, poplave ili zemljotres.“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala