Destinacija koja je privlačna Srbima ne samo zbog letovanja, već i povoljnih nekretnina

CC0 / Pixabay / Saranda u Albaniji
Saranda u Albaniji - Sputnik Srbija, 1920, 08.08.2021
Pratite nas
Nakon Grčke, Turske, Crne Gore i Hrvatske, građani Srbije pokazuju sve veće interesovanje za nekretnine u Albaniji, kako u neposrednoj blizini, tako i na samoj obali mora.
Albanija i dalje važi za zemlju u regionu sa niskim cenama kvadrata, pa se nekretnine kupuju ne samo za odmor, već i kao investicija, računajući da će i ovde tržište zahvatiti trend rasta.
Najveći broj nekretnina izlistanih na prodaju na sajtovima tamošnjih agencija su stanovi nadomak obala mora, ali je i ne mali broj kuća kao i luksuznih vila.
Tako na primer, za opremljen stan nadomak obale mora u Sarandi, Vlori, Draču ili Dermi treba izdvojiti, u većini slučajeva, po kvadratu 1.000 pa do 2.500 evra, ali kod ovih skupljih se radi o izuzetno luksuznim stanovima u kompleksima, piše „Blic“.
Nekretnine udaljenije od mora mogu da se nađu i za manje od 1.000 evra po kvadratu.
Opremljen dvosoban stan od 100 kvadrata u Sarandi, nadomak mora i sa izuzetnim pogledom na more, košta 109.000 evra, odnosno 1.090 evra po kvadratu. U Vlori dvosoban stan od 85 kvadrata, kompletno namešten i tik uz obalu mora za samo 85.000 evra, ili 1.000 evra po kvadratu.
Na tržištu je i nekoliko dvosobnih penthausa u Draču od 100 kvadrata po ceni od 110.000 evra, a u pitanju su kompletno opremljeni stanovi, na svega desetak metara od plaže i pet minuta od centra grada.
CC0 / Pixabay / Za stan nadomak obale mora treba izdvojiti od 1.000 do 2.500 evra po kvadratu.
Letovalište u Albaniji - Sputnik Srbija, 1920, 08.08.2021
Za stan nadomak obale mora treba izdvojiti od 1.000 do 2.500 evra po kvadratu.
U Dermiju, za one sa dubljim džepom, luksuzni stanovi mogu da se nađu za oko 2.400 evra po kvadratu. Takvi luksuzni kompleksi sadrže i heliodrom, pristanište, bazene, sportske terene, SPA, teretanu.

Odnos cene i luksuza

Kuće i vile na obali mora su drastično skuplje od stanova i apartmana, ali ako se cene uporede sa drugim tržištima i te nekretnine su povoljne. Na primer, u sklopu pomenutog kompleksa u Dermiju luksuzna, komplet opremljena kuća površine od 162 kvadrata se prodaje po ceni od 371.000 evra.
U zalivu Lalzi, prodaje se trosobna kuću površine 150 kvadrata, kompletno opremljena, po ceni od 225.000 evra.
Na rtu Rodon isključivo se prodaju luksuzne kuće i vile. Na primer četvorosobna vila, potpuno opremljena, od 190 kvardata, sa dvorištem i bazenom u dvorištu od 730 kvadrata (ukupne površine 974 kvadrata), košta za 590.000 evra.

Kako do nekretnine u Albaniji

U sam proces kupovine je uključeno potpisivanje nekoliko ugovora: ugovor o rezervaciji, preduzetnički ugovor, predugovor i stvarni kupoprodajni ugovor. Nakon potpisivanja ugovora, rezervacija traje četiri nedelje i za to vreme je potrebno da se proveri imovina u čemu bi, kako se preporučuje, trebalo da posreduje advokat.
Kod potpisivanja predugovora potrebno je da se nekretnina kapariše, 10 odsto tržišne cene u slučaju starogradnje i 30 odsto u slučaju novogradnje.
Kupoprodajni ugovor se potpisuje kod notara i tada se isplaćuje ostatak sume, a zatim se ugovor podnosi Kancelariji za registraciju nepokretne imovine. Čitav proces traje od 21 do 23 dana.
Koronavirus utiče na pad berze - Sputnik Srbija
Sve o domaćoj i svetskoj ekonomiji

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala