Olimpijski plamen Tokio 2020. - Sputnik Srbija, 1920
Olimpijske igre u Tokiju
Košarka, tenis, odbojka, vaterpolo... Srbija na Olimpijskim igrama u Tokiju ima 86 predstavnika – ko su oni, kada nastupaju i šta se od njih očekuje saznajte uz Sputnjik sport.

„Žrtve političkog obračuna“: Ruskinje bez zlata na OI u ritmičkoj gimnastici prvi put posle 25 godina

© Sputnik / Vladimir Pesnя / Uđi u bazu fotografija„Žrtve političkih igara“: Rusija bez zlata na OI u ritmičkoj gimnastici prvi put posle 25 godina
„Žrtve političkih igara“: Rusija bez zlata na OI u ritmičkoj gimnastici prvi put posle 25 godina - Sputnik Srbija, 1920, 07.08.2021
Pratite nas
Rusija je prvi put posle 25 godina ostala bez zlatne medalje u ritmičkoj gimnastici, a odluka sudija da prvo mesto dodeli izraelskoj takmičarki izazvala je buru negodovanja i ogorčenje među ruskim sportistima na Olimpijskim igrama u Tokiju ali i u Rusiji. Velika većina smatra da je Dina Averina žrtva političkog obračuna sa ruskim sportistima.
Averina je zauzela drugo mesto u pojedinačnom višeboju sa 107,650 poena, a njena rođena sestra četvrto. Prvoplasirana Izraelka Linoj Ašram je tokom takmičenja ispustila traku, jedan od rekvizita, ali to sudije nije omelo da je najbolje ocene (107,800 poena).
Dina Averina smatra da su odluke sudija bile nepravedne.

„Pre poslednje tačke videla sam da je Linoj ispustila traku i shvatila sam da imam šansu. Mislila sam da ako sve uradim bez greške da ću dobiti dobru ocenu, ali to se, na žalost nije desilo. Suđenje je bilo nepravedno, to mi je bilo jasno od prvog momenta, odmah na prvoj tački su mi spustili ocene i posle se samo nastavilo“, rekla je ona novinarima.

Odluke su, međutim, izazvale reakcije kako u Tokiju tako i u Rusiji, jer većina smatra da se radi o političkom obračunu sa ruskim sportistima koji inače nastupaju kao tim Ruskog olimpijskog komiteta, ali bez državnih simbola – nacionalne zastave i himne.
Naime, pre tri meseca Sportski arbitražni sud podržao je niz sankcija koje je uvela VADA zbog navodne manipulacije podacima u moskovskoj antidoping laboratoriji.
„Izvinite, ali sudije su se nedvosmisleno ponele nedostojno.To je šamar ruskim sportistima. To je diskriminacija. Olimpijske igre su se pretvorile u političke intrige“, prokomentarisala je „srebrna“ sa OI u Londonu Darja Dmitrijeva.
„Razbojništvo, eto tako se to zove. Razbojništvo i krađa velikih razmera. Izraelka je dobro odradila program, ali je ispustila rekvizit, zar niste to videli? Meni se čini da je ceo svet to video osim tih sudija“, rekla je Tatjana Tarasova, zasluženi trener u umetničkom klizanju.
Čitav slučaj prokomentarisala je i portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova koja je rekla da oni koji su pokrenuli „rusofobični rat protiv sporta“ nisu mogli da dozvole da Rusija pobedi.
Zbog toga su se, pred očima celog sveta, odlučili za falsifikovanje.
Dina je 13 puta bila svetska prvakinja i 10 puta evropski šampion, dok Ašram nijednom nije osvojila zlatnu medalju na svetskom prvenstvu. Ima šest srebrnih i pet bronzanih medalja, a dok je u Evropi izvojevala dve pobede.
Ruska odbojkašica Natalija Gončarova - Sputnik Srbija, 1920, 06.08.2021
Olimpijske igre u Tokiju
Uzaludni vapaj Ruskinje: „Zašto nije odmah izbačena? Spremne smo da sednemo na avion!“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala