Ruski ambasador: Čudna reakcija Vašingtona povodom odluke OEBS

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteDeo kompleksa ruske ambasade u Vašingtonu
Deo kompleksa ruske ambasade  u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 07.08.2021
Pratite nas
Ruski ambasador u Americi Anatolij Antonov rekao je da reakcija Stejt departmenta povodom odluke OEBS da šalje posmatrače na izbore u Rusiju blago rečeno čudi i navodi na pomisao da u Vašingtonu nisu u potpunosti upućeni u stanje stvari.
„Saopštenje Stejt departmenta, blago rečeno, čudi. Stiče se utisak da zvanični predstavnik nije u potpunosti upoznat sa situacijom. Podsetimo, ruska strana je bila spremna da primi grupu posmatrača Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava u broju ne manjem od broja posmatrača na američkim izborima 2020. Odbijanje da upute posmatrače je isključivo odluka te Kancelarije (ODIHR)“, naveo je ambasador.
Zgrada Državne dume Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 06.08.2021
Moskva: OEBS deo projekta Amerike s ciljem obuzdavanja Rusije
Nezavisni monitoring ne treba dovoditi u vezu sa brojem posmatrača, ističe Antonov.

„Želeli bismo da se američka strana tako detaljno bave izbornim procesima u Americi“, rekao je Antonov.

Podsetimo, OEBS je odlučio da ne pošalje posmatrače na parlamentarne izbore u Rusiji. U saopštenju organizacije se navodi da je odluka doneta zbog „ograničenja koja su uvele ruske vlasti“.
Izbori za Dumu održavaju se 19. septembra.

Kampanja protiv ruskih vakcina

Ambasador je ponovio i da se protiv ruskih vakcina protiv virusa korona na Zapadu vodi kampanja.
„Zapad odbija da prizna da proizvodi naših naučnika mogu da pomognu u osiguravanju zdravlja čovečanstva. Štaviše, vodi se kampanja protiv tih preparata“, rekao je Antonov i podsetio da je Rusija prva u svetu registrovala vakcinu protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) i pokazala spremnost da je isporučuje na transparentnoj i nediskriminacionoj bazi.
Skoro 70 država je registrovalo rusku vakcinu, sa velikim brojem zemalja je dogovorena i proizvodnja, ali se i dalje suočavamo sa famoznim „dvostrukim standardima“, istakao je ambasador.
Ruska vakcina protiv kovida Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2021
Jutjub blokirao snimak poslanika ruske Dume o diskriminaciji „Sputnjika Ve“
Kao primer naveo je to što je Amerika preko predstavništva Ministarstva zdravlja pokušala da ubedi brazilske vlasti da odustanu od „Sputnjik Ve“.
Odbacio je i, kako je naveo, insinuacije nekih američkih medija o tome da Rusija navodno pokušava da ubedi američke građane da se ne vakcinišu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala