Jagma za „arktičkim hektarom“ - stiglo 2.000 zahteva

© Sputnik / Pavel Lьvov / Uđi u bazu fotografijaJagma za "arktičkim hektarom"
Jagma za arktičkim hektarom - Sputnik Srbija, 1920, 07.08.2021
Pratite nas
Program „Dalekoistočni hektar“ od 1. avgusta proširen je na teritoriju Arktika a do sada je za besplatnu zemlju u tom delu Rusije stiglo čak 2.000 zahteva.

„Prema podacima od 6. avgusta predato je 1.953 zahteva za besplatnu zemlju u arktičkoj oblasti“, rekao je ministar za razvoj tog regiona Aleksej Čekunkov i dodao da je najveće interesovanje bilo za Murmansku i Arhangelsku oblast.

Zanimljiv je i podatak da je među podnosiocima zahteva najviše bilo ljudi uzrasta od 26-50 godina – čak 76 odsto.
Mlađih od 25 godina bilo je 13 odsto, a preko 50 godina - 10 odsto.
Podsetimo, predsednik Rusije Vladimir Putin je krajem juna potpisao zakon kojim se program „Dalekoistočni hektar“ proširuje na Arktičku oblast Rusije.
Stanovnici te oblasti od 1. avgusta mogu da dobiju besplatno zemlju za pokretanje biznisa ili za izgradnju kuće, dok će stanovnici drugih oblasti Rusije ili oni koji žive u inostranstvu to moći 1. februara naredne godine.
Skalistaя gora na ostrove Bell arhipelaga Zemlя Franca-Iosifa - Sputnik Srbija, 1920, 17.07.2020
U Rusiji besplatno daju zemlju na Arktiku
Podsetimo, uz pomoć "arktičkog hektara" vlasti se nadaju da će zadržati ljude u tom regionu, koji je zbog surove klime težak za život.
Građanin koji se prijavi dobija hektar zemlje na korišćenje na period od pet godina, a potom može da ga otkupi ili uzme u najam na još 49 godina.
Na zemljištu se može izgraditi kuća ili pokrenuti bilo kakva privredna delatnost, uključujući stvaranje poljoprivrednog gazdinstva, pružanje različitih vrsta usluga, između ostalog, i turističkih.
O tome šta je arktički hektar govorila je i Ljubinka Milinčić u svojoj autorskoj emisiji Moj pogled na Rusiju:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala