Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija, 1920
Kriza u Avganistanu
Najnovije informacije, fotografije i video snimci, kao i reakcije iz celog sveta na novonastalu krizu u Avganistanu...

Američki bombarderi gađali talibane u Avganistanu

CC BY 2.0 / Ronnie Macdonald / Boeing B-52H Stratofortress 4Strateški bombarder Ratnog vazduhoplovstva SAD Boeing B-52H Stratofortress 4
Strateški bombarder Ratnog vazduhoplovstva SAD Boeing B-52H Stratofortress 4 - Sputnik Srbija, 1920, 07.08.2021
Pratite nas
Američki bombarderi B-52 „Stratofortres“ izveli su vazdušne napade na snage radikalnog pokreta „Taliban“ (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) u Šiberganu – glavnom gradu pokrajine Džovzjan, militanti su pretrpeli velike gubitke.
„Grupa talibana bila je cilj napada B-52 u gradu Šibergan, pokrajina Džovzjan... Teroristi su pretrpeli velike gubitke u vazdušnim napadima američkih vazduhoplovnih snaga“, napisao je portparol Ministarstva odbrane Avganistana Favad Aman na Tviteru.
Prema njegovim rečima, likvidirano je više od 200 talibana. U napadima je uništeno više od sto vozila i velika količina oružja i municije koji su pripadali talibanima.
Prethodno je list „Tajms“, pozivajući se na izvore u američkim odbrambenim krugovima, javio da je Vašington poslao bombardere B-52 „Stratofortres“ u Avganistan za borbu protiv talibana.
Avganistanski vojnici pretražuju zgrade nakon napada na Kabul - Sputnik Srbija, 1920, 06.08.2021
Kriza u Avganistanu
Nebenzja: Postoji realan rizik da Avganistan uđe u pravi rat
Nestabilnost u Avganistanu raste usred obećanja američke administracije da će do 11. septembra završiti sa povlačenjem trupa iz zemlje. Vašington i predstavnici Talibana potpisali su 2020. godine u Dohi prvi mirovni sporazum za više od 18 godina rata. Sporazumom se predviđa povlačenje stranih trupa iz Avganistana za 14 meseci i početak međuavganistanskog dijaloga posle razmene zarobljenika.
Pročitajte još:
Talibani pokušali da zauzmu zatvor na severu Avganistana
Žestoka operacija avganistanske vojske: Za dan likvidirali preko 450 talibana
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala