- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Tramvaj zvani Brando | Orbita kulture

Orbita kulture, 07.08.2021.
Pratite nas
Kako danas, 70 godina od premijere filma „Tramvaj zvani želja“, gledamo na njegov značaj i uticaj koji je izvršio? Da li je ga pamtimo po tome što je lansirao Marlona Branda među holivudske velikane ili je upamćen pre svega po prvom srpskom Oskaru kojim je ovenčan Karl Malden – za „Orbitu kulture“ objašnjava filmski kritičar Božidar Zečević.
Za šta je sve kriv proslavljeni umetnik čije će se nova knjiga sa naslovom „Ja sam kriv“ naći pred čitaocima Sajma knjiga? Iz kakve se potrebe piše „Autobiografija o Handkeu“, posvećena čoveku za koga kaže „Ako postoji slobodan čovek danas - to je Peter Handke“, iz kakve je anonimnosti odlučio da izađe zahvaljujući autorskom angažmanu u Sputnjiku – ekskluzivno otkriva proslavljeni reditelj i pisac Emir Kusturica.
Otkrivamo i kada će impresivnih osam milenijuma istorije Beograda moći da bude predstavljeno na odgovarajućem prostoru – u zgradi Muzeja grada koji je, prema odluci Grada, konačno ušao u proceduru za rekonstrukciju i nadogradnju svog zdanja u Resavskoj ulici 40b.
Ko će, uz britanske pisce Irvina Velša i Hanifa Kurejšija biti gosti književnog festivala "Krokodil" od 26. do 29. avgusta, o kakvim programima ovog festivala regionalne književnosti je reč - razgovaramo s direktorom "Krokodila", piscem Vladimirom Arsenijevićem.
Koliko nam književna fantastika može pomoći da razumemo vreme u kojem živimo? Da li smo danas svedoci svega onoga što su odavno u svojim delima opisali autori knjiga fantastike, jesu li oni bili proroci ili su samo dublje promišljali svet oko sebe? Na koje sve načine danas spaljujemo knjige i šta je o tome govorio i pisao čuveni pisac Rej Bredberi, autor kultnog dela "Farenhajt 451- o svemu tome razgovaramo s Nebojšom Petkovićem, jednim od autora u novom, sedmom broju časopisa "Književna fantastika".
Zašto i dve decenije od pojavljivanja prvog filma rađenog po čuvenom književnom serijalu govorimo o fenomenu „Hari Poter“ i poteromaniji koja ne jenjava u svetu, da li je višetomna saga Džoan Rouling morala biti uspešna barem zbog toga što je umornom i preterano racionalnom čovečanstvu ponudila novu snažnu veru u iluziju, šta smo saznali iz priče koja dečju književnost deli na vreme pre i posle Harija Potera – za Sputnjik otkriva Vesna Roganović, koprevodilac ovog serijala na srpski jezik.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala