OEBS se oglasio: Zašto su tražili da 500 posmatrača prati izbore u Rusiji

© Foto : OSCE / Curtis BuddenOEBS
OEBS - Sputnik Srbija, 1920, 06.08.2021
Pratite nas
OEBS je tražio da pošalje 500 posmatrača na parlamentarne izbore u Rusiju, a tu brojku je odredila na osnovu brojnih faktora, ali je broj posmatrača koji bi zaista otputovali u Rusiju mogao biti manji, rekao je Sputnjiku predstavnik Parlamentarne skupštine OEBS-a Net Peri.
Predstavnik PS OEBS-a istakao je da se posmatračke misije često sastoje od preko 100 posmatrača, kao što je, na primer, bio slučaj sa izborima u Americi 2020. godine.
„Što se tiče broja posmatrača koje smo tražili za Rusiju, on se određuje na osnovu niza faktora. Kada Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) traži kratkoročne posmatrače iz država-učesnica OEBS-a, ona svoj zahtev zasniva na odredbama Misije za procenu potreba (MOP), utvrđenoj metodologiji posmatranja izbora, prethodnom iskustvu i veličini zemlje“, objasnio je Peri.
Zgrada Državne dume Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 06.08.2021
Moskva: OEBS deo projekta Amerike s ciljem obuzdavanja Rusije
Takođe je potvrdio da je, prema izveštaju MOP-a, osim glavne grupe analitičara, Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava tražila je od država-učesnica OEBS-a tražila slanje 80 dugoročnih posmatrača koji bi pratili izborni proces širom zemlje, kao i 420 kratkoročnih posmatrača za praćenje procedura na dan izbora.
„Imajte u vidu da iako je Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava tražila taj broj posmatrača na kraju vlade zemalja-članica OEBS-a same rešavaju koliko će posmatrača zaista poslati. Često je broj posmatrača koje zemlje-članice stvarno pošalju manji od broja koji traži Kancelarija. Tako je bilo, na primer, na prošlogodišnjim izborima u SAD“, istakao je Peri.
Zgrada Stejt departmenta u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 06.08.2021
Amerika podržava OEBS: Rusija ipak neće izbeći pažnju međunarodne zajednice
Evropske organizacije pozvane su u Rusiju na posmatranje parlamentarnih izbora 17-19. septembra, ali je broj posmatrača zbog pandemije ograničen na 50 za OEBS i na deset za njegovu Parlamentarnu skupštinu. Posle toga organizacija je saopštila da neće posmatrati parlamentarne izbore u Rusiji zbog zahteva da se smanji broj njenih predstavnika.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala