Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija, 1920
Kriza u Avganistanu
Najnovije informacije, fotografije i video snimci, kao i reakcije iz celog sveta na novonastalu krizu u Avganistanu...

Nebenzja: Postoji realan rizik da Avganistan uđe u pravi rat

© AP Photo / Rahmat GulAvganistanski vojnici pretražuju zgrade nakon napada na Kabul
Avganistanski vojnici pretražuju zgrade nakon napada na Kabul - Sputnik Srbija, 1920, 06.08.2021
Pratite nas
U Moskvi su zabrinuti zbog rizika od prodora militanata sa teritorije Avganistana, uključujući i pod maskom izbeglica, u zemlje Srednje Azije, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja.
Govoreći na sastanku Saveta bezbednosti UN o situaciji u Avganistanu, Nebenzja je primetio da je unutrašnja politička nestabilnost poslednjih godina doprinela opstanku terorističke pretnje u Avganistanu.
„Tokom ovog perioda u Avganistanu se pojavio DAEŠ-Horasan (teroristička organizacija zabranjena u Ruskoj Federaciji), čiji teroristički napadi i dalje potresaju zemlju. Militanti drže uspavane ćelije na severu i istoku, povećavaju svoj potencijal za jačanje svog uticaja u zemlji i prelaska terorističkih aktivnosti iz ove države u region Srednje Azije. Rekordnom brzinom raste i proizvodnja narkotika“, objasnio je Nebenzja.
„Rizik od infiltracije militanata u region, uključujući i pod maskom izbeglica, ne može a da ne izazove zabrinutost kod naših suseda u Srednjoj Aziji. Nalazimo se u redovnom kontaktu sa svih pet zemalja Srednje Azije“, naglasio je stalni predstavnik Rusije.
Talibani - Sputnik Srbija, 1920, 28.07.2021
Kriza u Avganistanu
Ofanziva na velike gradove: Talibani zauzeli rejon na jugu Avganistana
Prema njegovim rečima, „saradnja u okviru regionalnih organizacija – ODKB i ŠOS, uključujući Radnu grupu ODKB za Avganistan i obnovljeni mehanizam kontakt grupe ŠOS-Avganistan, potrebna je kao nikada do sada“.
„Očigledno je da ne postoji vojno rešenje za avganistanski problem. Ali u trenutnoj situaciji nedostatka napretka na pregovaračkom putu, izgledi da Avganistan sklizne u pravi i dugoročni građanski rat, nažalost, sasvim su realni“, rekao je ruski diplomata na sastanku Saveta bezbednosti UN.
Prema njegovim rečima, najvažniji zadatak u sadašnjim uslovima je „što ranije pokretanje sadržajnih pregovora“.
Nebenzja je naglasio da je Moskva mnogo učinila za pokretanje procesa nacionalnog pomirenja i normalizaciju unutrašnjeg dijaloga u Avganistanu i nastavlja da kontaktira sa stranama u sukobu.
„Nadamo se da će naredni sastanak u Dohi 11. avgusta u formatu ‘trojka plus Pakistan’ dati dodatni podstrek procesu mirnog rešenja“, rekao je stalni predstavnik Rusije u UN.
U Avganistanu već nekoliko godina traju sukobi između vladinih snaga i pokreta „Taliban“ (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji). Poslednjih meseci talibani su zauzeli značajne teritorije u seoskim i pograničnim oblastima i pokrenuli ofanzivu na velike gradove. Eskalacija je počela nakon povlačenja američkih trupa, što je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov nazvao priznanjem neuspeha misije SAD u Avganistanu.
Pročitajte još:
Šojgu: Ruske vojne baze biće upotrebljene u slučaju agresije iz Avganistana
Ruska vojska pregrupisala snage na granici sa Avganistanom /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala