Rusija: OEBS se faktički sam povukao od posmatranja izbora za Dumu

© Sputnik / Alekseй KudenkoZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 05.08.2021
Pratite nas
Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava povukla se iz posmatranja predstojećih izbora za Državnu dumu; dalje procene organizacije u vezi sa septembarskim izborima teško da će zasluživati pažnju, izjavio je zamenik direktora Odeljenja za informacije i štampu Ministarstva spoljnih poslova Rusije Aleksandar Bikantov.
Diplomata je podsetio da je direktor ove kancelarije OEBS-a u pismu upućenom predsednici Centralne izborne komisije Rusije Eli Pamfilovoj saopštio da Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava odbija da učestvuje u posmatranju izbora poslanika Državne dume.
„S obzirom na činjenicu da se Kancelarija OEBS-a zapravo povukla iz učešća u posmatranju parlamentarnih izbora za Državnu dumu Savezne skupštine Ruske Federacije u septembru ove godine, dalje izjave, ocene ili komentari biroa koji se tiču organizacije glasanja na ovim izborima i izbornog procesa u celini teško da će zasluživati pažnju i uzimati se u obzir. Uvereni smo da će kvotu OEBS-a spremno zauzeti drugi strani posmatrači“, rekao je on.

Bez diskriminacije

Diplomata je naglasio da je poziv ruske strane stranim partnerima da učestvuju u posmatranju poslat blagovremeno i potpuno u skladu sa obavezama Rusije u okviru OEBS-a. On je napomenuo da su osim OEBS-a, takve pozive dobile i druge međunarodne organizacije i strukture koje se bave praćenjem izbora.
Bikantov smatra da je odbijanje slanja svoje misije OEBS-a u Rusiju motivisano činjenicom da Kancelarija isključivo samostalno određuje parametre praćenja, kao što su trajanje posmatranja, broj posmatrača, postupak njihovog rada u skladu sa svojom metodologijom „koja nije odobrena od strane država-članica organizacije, de fakto isključujući mogućnost koordinacije ovih pitanja sa zemljom-domaćinom, u datom slučaju sa vlastima Rusije“.
OEBS - Sputnik Srbija, 1920, 04.08.2021
Direktan skandal: Moskva o odluci OEBS-a da ne šalje posmatrače na parlamentarne izbore u Rusiji
On je dodao da je formalni razlog za žalbu Kancelarije OEBS-a odluka ruskih vlasti o potrebi da se ograniči ukupan broj stranih posmatrača, što je u skladu sa zadatkom borbe protiv infekcije virusom korona.
Prema njegovim rečima, očigledno je da je ova mera iznuđena i objektivno povezana sa razvojem epidemiološke situacije u Rusiji i svetu u celini.

„Naglašavamo da ova odluka ne diskriminiše Kancelariju za demokratske institucije i ljudska prava OEBS-a i tiče se apsolutno svih stranih posmatrača. Pri tome, od svih drugih međunarodnih struktura, upravo OEBS je dobio mogućnost da pošalje najbrojniju posmatračku misiju“, naglasio je on.

Sazrela potreba

Prema njegovim rečima, Rusija žali zbog odluke Kancelarije da ne pošalje posmatračku misiju na izbore.
„Iskreno je razočaravajuć defakto prezir Kancelarije prema našim naporima da se suprotstavimo širenju nove infekcije virusom korona. U svom nedavnom izveštaju o rezultatima svog rada u Rusiji, misija za procenu potreba odbila je da navede da treba razmotriti broj posmatrača misije ako je potrebno i u zavisnosti od situacije sa pandemijom virusa korona“, dodao je diplomata.
„Takođe ne možemo da se složimo sa argumentima direktora Kancelarije OEBS-a iz kojih proizlazi da je nezavisno i kredibilno posmatranje izbora povezano sa brojem posmatrača“.
Bikantov je naglasio da je ruska strana spremna da primi grupu posmatrača iz Kancelarije u broju koji nije manji od onog koji je poslala na posmatranje izbora, na primer, u Sjedinjenim Američkim Državama prošle godine.
Državna duma Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 05.08.2021
„Nećemo živeti po tuđim pravilima“: U Dumi začuđeni odlukom OEBS
„Sve gore navedeno ponovo ukazuje na davno iscrpljenu potrebu za prebacivanjem aktivnosti nadgledanja Kancelarije na čvrstu i nediskriminatornu osnovu usaglašenu sa svim državama-članicama OEBS-a. Rusija je više puta predlagala da se jasno propiše postupak za formiranje i rad posmatračkih misija“, podsetio je diplomata.
„Do danas je jedina dogovorena obaveza pozivanje stranih posmatrača na izbore, što Rusija strogo ispunjava“, zaključio je Bikantov.
OEBS je prethodno odlučio da ne pošalje posmatrače na parlamentarne izbore u Rusiji. U saopštenju organizacije se navodi da je odluka doneta zbog „ograničenja koja su uvele ruske vlasti“.
Podsetimo, izbori za Državnu dumu Rusije zakazani su za septembar.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala