„Nećemo živeti po tuđim pravilima“: U Dumi začuđeni odlukom OEBS

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaDržavna duma Rusije
Državna duma Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 05.08.2021
Pratite nas
Nije prvi put da OEBS odbije da njegovi posmatrači prisustvuju izborima u Rusiji, ali Rusiji nije potrebno odobravanje Zapada niti će trpeti pritisak, rekao je potpredsednik Dume Petar Tolstoj.

„Odavno nam nije potrebno odobrenje Zapada kada je reč o razvoju našeg političkog sistema. Svima je već jasno da Rusija ne živi niti će živeti po tuđim pravilima i kalupima. Imamo svoje izbore, svoje zakone i svoj put. I to treba da se poštuje a ne pokušavati da nam ponovo nametnu kargo kult zapadnih vrednosti u vidu ultimatuma. A podelu na prave i neprave demokratije ne priznajemo i nikada nećemo priznati“, naveo je Tolstoj.

Podsetimo, OEBS je odlučio da ne pošalje posmatrače na parlamentarne izbore u Rusiji. U saopštenju organizacije se navodi da je odluka doneta zbog „ograničenja koja su uvele ruske vlasti“.
Izbori za Dumu zakazani su za 19. septembar.
Tolstoj je dodao i je broj posmatrača koji je OEBS želeo da pošalje neobjektivno veliki.
„U Americi i Kazahstanu su imali po 20 posmatrača, u Holandiji pet, a u Rusiju su hteli da pošalju njih 500. Uvek su svi dobrodošli, ali takve želje ne govore u prilog objektivnosti i nepristrasnosti misije, upravo obrnuto. Očigledno da su dobijene instrukcije iznad zdravog razuma“, zaključio je Tolstoj.
Član Komisije Saveta federacije za zaštitu državnog suvereniteta Aleksandar Baškin kaže da reakcija zapadnih političara povodom odluke OEBS potvrđuje da su akcije te organizacije bile planirane ranije s ciljem da se potkopa legitimitet rezultata glasanja.
„Još je karakterističnija reakcija ministarske spoljnih poslova Švedske, aktuelnog predsedavajućeg OEBS, An Linde. Ona je sebi dopustila da bez osnova optuži našu zemlju za mešanje u rad OEBS i ODIHR koji prate izbore“, naveo je Baškin.
Potpredsednik Saveta federacije Konstantin Kosačov je rekao da je kvota određena za posmatrače OEBS bila maksimum s obzirom na epidemiološku situaciju u Rusiji.
Predsednik Komisije Dume za istragu o stranom mešanju Vasilij Piskarjev smatra da je ta odluka deo preporuka o nepriznavanju predstojećih izbora u Rusiji.
OEBS: Spremni smo da pomognemo Belorusiji, specijalna sednica u petak - Sputnik Srbija, 1920, 04.08.2021
OEBS neće slati posmatrače na parlamentarne izbore u Rusiji
On je podsetio da se misija međunarodnih posmatrača ogleda u tome da se osigura pravedan izborni proces i dodao odluka OEBS izaziva čuđenje.
„Rusija je članica OEBS i otvoreni smo za posmatrače. Nemamo šta da krijemo“, rekao je Piskarjev.
Prema njegovim rečima, započeo je proces delegitimizacije izbora u Rusiji i da burna reakcija zapadnih zvaničnika pokazuje da ih rezultati izbora ne interesuju.
Podsetimo, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov nedavno je izjavio da Moskva beleži svakodnevne pokušaje zapadnih zemalja da se umešaju u unutrašnju i spoljnu politiku Rusije.
On je upozorio da Zapad može pokušati da destabilizuje situaciju u zemlji uoči izbora za Državnu dumu u septembru.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 23.07.2021
Lavrov: Zapad pokušava da stvori pojas nestabilnosti oko Rusije
Zastava Ruske Federacije vijori se na tvrđavi u Zvečanu. - Sputnik Srbija
Sve o Rusiji

... pročitajte ovde.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala