Lavrov: Zapad pokušava da stvori pojas nestabilnosti oko Rusije

© Sputnik / Kirill Kallinikov / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 23.07.2021
Pratite nas
Zapad pokušava da stvori pojas nestabilnosti oko Rusije na račun Belorusije i Moldavije, rekao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

„Naravno, ne gnušaju se očiglednih fejkova. Sve to treba uzeti u obzir. Oko nas pokušavaju da naprave pojas nestabilnosti terajući naše najbliže susede, nama bratske narode da prave izbore – ili Zapad ili RF – žele da osvajaju teritorije oko naše zemlje na razne načine – i vojno i ekonomski, i da nas okruže sanitarnim kordonom, da izvuku i neku korist iz toga što će Zapad imati presudan uticaj na razvoj susednih zemalja“, rekao je ruski ministar.

On je govorio na vebinaru „Spoljnopolitički uslovi u kojima protiče kampanja kandidata za izbor poslanika Dume“.
Kako je dodao, takav kurs Zapad bio je snažno izražen u Ukrajini a metode „obojenih revolucija“ pokušali su da poslednjih meseci da primene i u Belorusiji.
Prema njegovim rečima, Amerika i zemlje EU su pokrenule geopolitičku borbu za Moldaviju ne ustručavajući se otvorene propagande tokom predizborne kampanje.
„I sada bi naše zapadne kolege da prošire svoje prisustvo, uključujući i vojno, duž naših granica, među njima i u centralnoj Aziji i Zakavkazju“, dodao je ministar.

Pokušaji Zapada da utiču na izbore za Dumu

Zapad želi da uzdrma unutarpolitičku stabilnost u Rusiji uoči izbira za Dumu, iznoseći optužbe u vezi sa Aleksejem Navljnim bez dokaza i drugim pitanjima, rekao je Lavrov.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2021
Lavrov poručio Zapadu: Neće vam to proći
Oni otvoreno rade na tome da poremete unutarpolitičku stabilnost u Rusiji, ne birajući nepoštena sredstva i iznoseći optužbe bez dokaza, objašnjava on.
„I u vezi Navaljnog i malezijskog aviona koji je doživeo katastrofu iznad Ukrajine i u vezi sa Skripaljima i mnogim drugim pitanjima“, dodao je Lavrov.
Prema njegovim rečima, nije isključeno da će biti pokušaja da se na parlamentarne izbore utiče preko međunarodnih posmatrača.

Šta rade strane službe

Neke strane specijalne službe su spremne da podrže one koji se bave ekstremističkim delovanjem u Rusiji, rekao je šef ruske diplomatije.
„Na razne načine će pokušavati i već pokušavaju da utiču na situaciju, da destabilizuju situaciju. Postoje specijalne metode rada – specijalne službe (stranih država) su spremne da podrže one koji su ovde u Rusiji zainteresovani za promovisanje ekstremističkih tendencija“, rekao je on.
Federalna služba bezbednosti i druge službe prate i otkrivaju takve pretnje, dodao je.
Izbori za rusku Dumu održaće se 19. septembra 2021. godine, kada će biti održani i regionalni i opštinski izbori.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je ranije predložio da na vrhu liste kandidata „Jedinstvene Rusije“ budu ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, glavni lekar bolnice u Komunarki Denis Procenko, ombudsmanka za prava dece Ana Kuznjecova i kopredsedavajuća štaba „Sveruskog narodnog fronta“ Elena Šmeljeva.
Sve o Rusiji
... pročitajte ovde.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala