Moskva povećala isporuke oružja zemljama Srednje Azije

© Foto : Press-služba prezidenta Tadžikistana / Uđi u bazu fotografijaVojna parada na granici Tadžikistana sa Avganistanom
Vojna parada na granici Tadžikistana sa Avganistanom - Sputnik Srbija, 1920, 05.08.2021
Pratite nas
Rusija je povećala isporuke oružja zemljama Srednje Azije kako bi se odbile moguće terorističke pretnje, izjavio je načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije general armije Valerij Gerasimov.
„Kako bi se reagovalo na pogoršanje situacije u regionu i uvežbala dejstva za odbijanje terorističkih pretnji, planirano je nekoliko zajedničkih vojnih vežbi kako na teritoriji Uzbekistana, tako i na teritoriji Tadžikistana. Organizovane su dodatne isporuke naoružanja, tehnike i vojne opreme u okviru vojno-tehničke pomoći“, rekao je Gerasimov na sastanku sa kolegom iz Uzbekistana Šuhratom Halmuhamedovom.
Uzbekistanska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 04.08.2021
Spremnost na nivou: Ruska i uzbekistanska vojska vežbaju na avganistanskoj granici /video/
Gerasimov je primetio da Rusija takođe pruža „metodološku pomoć u usavršavanju“ Oružanih snaga Uzbekistana, a takođe za njih priprema kvalifikovano osoblje u ruskim vojnim akademijama.
U Avganistanu već nekoliko godina traju sukobi između vladinih snaga i pokreta „Taliban“ (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji). Poslednjih meseci talibani su zauzeli značajne teritorije u seoskim i pograničnim oblastima i pokrenuli ofanzivu na velike gradove. Eskalacija je počela nakon povlačenja američkih trupa, što je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov nazvao priznanjem neuspeha misije SAD u Avganistanu.
Pogledajte kako izgleda ruska vojska vežba u blizini avganistanske granice:
Pročitajte još:
Rusija jača bazu u Tadžikistanu: Stigla serija modernizovanih oklopnih vozila
Počele zajedničke rusko-uzbekistanske vojne vežbe
Talibani gađali aerodrom na jugu Avganistana
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala