Spremnost na nivou: Ruska i uzbekistanska vojska vežbaju na avganistanskoj granici /video/

© Sputnik / Rostislav Netisov / Uđi u bazu fotografijaUzbekistanska vojska
Uzbekistanska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 04.08.2021
Pratite nas
Jedinice oružanih snaga Rusije i Uzbekistana započeli su borbenu koordinaciju radi održavanja manevara na planinskom poligonu Termez na granici sa Avganistanom, saopštila je pres-služba Centralnog vojnog okruga.

„Jedinice specijalnih snaga dve zemlje izvele su marš u dužini od 15 kilometara, savladavši protivpešadijske barijere, rov sa vodom, porušeni zid i tunel. Nakon toga su grupe izvele vojne vežbe taktičkog gađanja. Posebna pažnja je posvećena obuci uz upotrebu planinarske opreme“, navodi se u saopštenju.

Ističe se da su ruski i uzbekistanski vojnici realizovali i zadatke izviđanja i potrage u planinskom području, uvežbavali su postavljanje zaseda na pravcima kretanja uslovnog protivnika, a takođe su izveli kompleks zadataka koji uključuju gađanje iz streljačkog oružja uz korišćenje opreme za nečujno pucanje.
Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu - Sputnik Srbija, 1920, 28.07.2021
Šojgu upozorava: Pretnje sve veće, besplatno ćemo isporučiti oružje tadžikistanskoj vojsci
U vojnim vežbama učestvuje oko 1.500 vojnika iz Rusije i Uzbekistana. U manevre će biti uključeno i oko 200 jedinica vojne tehnike, kao i avijacija – jurišni avioni iz ruske vazduhoplovne baze „Kant“ u Kirgiziji.
Podsetimo, zajedničke rusko-uzbekistanske vojne vežbe počele su u Surhandarinskoj oblasti, koja graniči sa Avganistanom, 2. avgusta.
Mirovnjaci i specijalne snage Centralnog vojnog okruga prebačeni su iz Samare avionom vojno-transportne avijacije Il-76. Ruski vojnici izvršavaće zadatke na oklopnim vozilima koje obezbeđuje zemlja domaćin, precizira se u saopštenju.
Takođe, zajedničke vežbe vojnih kontingenata Rusije, Uzbekistana i Tadžikistana održaće se od 5. do 10. avgusta. Tadžikistan deli veliki deo granice sa Avganistanom, gde je situacija nestabilna od povlačenja američkih snaga.
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je da će Moskva učiniti sve da zaustavi svaku agresiju protiv svojih saveznika u ODKB-u, uključujući i angažovanje svoje vojne baze na tadžikistansko-avganistanskoj granici.
Zastava Ruske Federacije vijori se na tvrđavi u Zvečanu. - Sputnik Srbija
Sve o Rusiji

... pročitajte ovde.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala