Moskva o „ruskom tragu“ u Havanskom sindromu: Lažne vesti rusofobnog agitpropa

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaZgrada MIP Rusije
Zgrada MIP Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 05.08.2021
Pratite nas
Navodi o ruskom tragu u poreklu takozvanog Havanskog sindroma među zaposlenima u američkim ambasadama predstavljaju „lažne vesti rusofobičnog agitpropa“ i izmišljotine van pameti, izjavio je zamenik direktora Odeljenja za informacije i štampu Ministarstva spoljnih poslova Rusije Aleksandar Bikantov.
On je podsetio da su simptome Havanskog sindroma nedavno prijavili zaposleni u ambasadi SAD u Austriji, koji se navodno žale na neprestane glabovobolje, vrtoglavice i odsustvo koncentracije. Takođe je podsetio da je sve počelo pre pet godina žalbama američkih diplomata u Havani, na šta su se ubrzo nadovezale i njihove kolege iz ambasade Kanade na Kubi.
„Istina, Kanađani su ubrzo prestali kada je nakon zajedničke istrage sa Kubancima otkriveno da su za to krivi karipski cvrčci i fumigatori koji su se koristili za borbu protiv komaraca“, podsetio je Bikantov.

Prema rečima Bikantova, rusofobični agitprop nastavlja da štancuje lažne vesti.

„Saosećamo sa našim kolegama i želimo im zdravlje. Smatramo da je objavljivanje antiruskih spekulacija, pozivajući se na bolest – nemoralno i nisko. Izmišljotine o nekim psiho-zracima su van pameti“, ocenio je ruski diplomata.
Takođe je izrazio žaljenje što „ljubav zapadnih tabloida ka konspiraciji ne može da se iskoreni“.
Do pre neki dan nezamislivo: zastave Kube i SAD  vijore se u Havani - Sputnik Srbija, 1920, 02.11.2019
Da li je zaista misteriozno ultrazvučno oružje „gađalo“ američke diplomate od Havane do Kine?
„Posavetovali bismo kvalitetnim medijima da izbegavaju taj klimav teren. U suprotnom, sledeći put će Ruse morati da krive za pomračenje Sunca ili snežne padavine. Nema granica za takve bolesne fantazije. Vidimo da će ih biti više ako se vašingtonski propagandisti hvataju za njih“, dodao je.
Direktor CIA Vilijam Berns izjavio je ranije da Rusija možda stoji iza neobjašnjivih zdravstvenih problema američkih diplomata koje zovu još i tzv. Havanskim sindromom, ali da je zbog nedostatka podataka nemoguće izvući konkretne zaključke.
Prvi put je otkriven na Kubi 2016. godine, a po glavnom gradu te zemlje je i dobio ime. Američke i kanadske diplomate u Havani žalile su se na simptome koji su se manifestovali vrtoglavicom, gubitkom ravnoteže, sluha i anksioznošću, kao i nečim što su pacijenti opisali kao „kognitivna magla“.
Sjedinjene Države optužile su Kubu za „zvučne napade“, što je Havana snažno negirala.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala