Da li je zaista misteriozno ultrazvučno oružje „gađalo“ američke diplomate od Havane do Kine?

© AFP 2022 / YAMIL LAGE Do pre neki dan nezamislivo: zastave Kube i SAD vijore se u Havani
Do pre neki dan nezamislivo: zastave Kube i SAD  vijore se u Havani - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Čudno stanje pod nazivom „havanski sindrom“, koje je iskusilo nekoliko desetina američkih i kanadskih diplomata, bilo je psihološki fenomen, smatraju eksperti Kalifornijskog univerziteta u Los Anđelesu, piše „Dejli telegraf“.

Od 2016. do 2018. godine saradnici ambasada dveju država na Kubi počeli su da se žale na glavobolje, vrtoglavice, mučninu i umor. Vašington je čak optužio Havanu da je organizovala „akustičke napade“. Otprilike u istom periodu saopšteno je da su slični simptomi uočeni kod američkih diplomata u Kini, podseća list.

U novom istraživanju, međutim, zaključeno je da je „havanski sindrom“ zapravo epidemija psihičkog oboljenja. Prema mišljenju eksperata, ona je bila izazvan strahom od rada u neprijateljskom okruženju — na Kubi i u Kini.

Fenomen podseća na šok koji se doživljava u borbenim uslovima, smatra doktor Robert Bartolomju. Prema njegovim rečima, simptomi koji se sreću kod diplomata očigledno su slični s ratnim traumama.

„Karakterističnost borbenih sindroma tokom proteklog veka jeste pojava mnoštva neuroloških tegoba zbog neizmerne napetosti nervnog sisteme. To se obično pogrešno dijagnostikuje kao potres mozga“, navodi on.

Paranoja - Sputnik Srbija
Niskofrekventni zraci kose američke diplomate

Bartolomju dodaje da su pojedini opisi simptoma od pre jednog veka praktično istovetni kao oni koji su uočeni kod američkih i kanadskih diplomata, uključujući i samu frazu „simptomi koji podsećaju na potres mozga“.

Autori istraživanja tvrde da su diplomate živele u „okolnostima Hladnog rata“, zbog kojih su bili pod stalnim pritiskom. Paralelno s tim, bili su okruženi glasinama o „misterioznom ultrazvučnom oružju“.

„Šta je verovatnije: diplomate su bile meta tajanstvenog novog oružja, za šta nema posebno ubedljivih dokaza, ili su patili od psihogenih simptoma, povezanih sa stresom? Ogromna većina dokaza ukazuje na ovo drugo“, smatra Bartolomju.

Autori nekoliko prethodnih istraživanja su naveli da su diplomate zadobile moždane traume od nekih nepoznatih izvora. Kanadsko istraživanje je pokazalo da je moguće da su saradnici ambasada udisali hemijske supstance koje su prodrle u zgrade.

Tim Kalifornijskog univerziteta, međutim, smatra da su sva ta istraživanja bila pogrešna i da nisu dokazala dejstvo toksina ili nekog drugog oružja.

„Nema potrebe za egzotičnim objašnjenjima. Tvrdnje da su pacijenti patili od povreda mozga i organa sluha nisu potvrđene“, naglašavaju eksperti.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala