Ruski zvaničnik: U EU se politizuje skoro sve što ima veze s Rusijom, pa i vakcine

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaRuska vakcina Sputnjik Ve
Ruska vakcina Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 04.08.2021
Pratite nas
Stalni predstavnik Rusije pri Evropskoj uniji Vladimir Čižov smatra da se pitanje priznavanja ruske vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) u Uniji politizuje.

„To pitanje se politizuje upravo ovde, a ne u Rusiji, baš kao što se politizuje praktično sve što ima veze s Rusijom“, rekao je Čižov u intervjuu za list „Izvestija“ odgovarajući tako na ranije tvrdnje šefa nemačke diplomatije Hajka Masa da Moskva politizuje pitanje priznanja vakcina.

On nije isključio ni mogućnost da u blokadi odobrenja „Sputnjika Ve“ značajnu ulogu ima i farmakološki lobi.
„Ne isključujem to. Nemam naravno konkretne podatke, ali, objektivno govoreći za to postoji sasvim logična (mada upitna sa moralnog aspekta) osnova“, rekao je Čižov.
Podsetimo, sredinom jula Mas je tokom obilaska „Fajzera“ u Americi rekao da su Moskva i Peking iskoristile isporuke svojih vakcina protiv virusa korona u političke ciljeve.
„Sputnjika Ve“ je registrovan u 67 država što obuhvata oko 3,5 milijardi stanovnika.
Vakcina protiv kovida 19 Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 30.12.2020
Zašto bi trebalo primiti rusku vakcinu
Prva ruska vakcina protiv kovida „Sputnjika Ve“ (Sputnik V) napravljena je na platformi adenovirusnih vektora čoveka i podrazumeva primanje dve komponente vakcine u razmaku od tri nedelje. U prvom slučaju se koristi jedan adenovirus (AD5), a u drugom adenovirus (AD26). Preparati na bazi adenovirusa čoveka se masovno primenjuju već 50 godina.
Vakcina „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu.
Efikasnost vakcine iznosi 97,6 odsto na osnovu analize podataka o 3,8 miliona vakcinisanih državljana Rusije, što je više od podataka koje je prethodno objavio medicinski časopis „Lanset“ (91,6 odsto).
Treća faza ispitivanja vakcine „Sputnjik Ve“  - Sputnik Srbija, 1920, 15.02.2021
Rezultati treće faze kliničkih ispitivanja vakcine „Sputnjik Ve“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala