Rusija jača bazu u Tadžikistanu: Stigla serija modernizovanih oklopnih vozila

© Sputnik / Vitaliй Anьkov / Uđi u bazu fotografijaVojne vežbe u Primorskom kraju, borbena oklopna vozila
Vojne vežbe u Primorskom kraju, borbena oklopna vozila - Sputnik Srbija, 1920, 03.08.2021
Pratite nas
Modernizovana oklopna vozila BMP-2M, stupila su u sastav naoružanja ruske vojne baze u Tadžikistanu, saopštio je Centralni vojni okrug.
„Serija od 17 modernizovanih borbenih vozila pešadije (BMP-2M) stupila je u naoružanje 201. ruske vojne baze koja se nalazi u Tadžikistanu“, navodi se u saopštenju.
Prezident Tadžikistana Эmomali Rahmon - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2021
Tadžikistan: Provera borbene gotovosti Oružanih snaga na celoj teritoriji - prvi put u istoriji
Nova borbena vozila predviđena su za zamenu zastarele tehnike motorizovanih jedinica.
Avion Il-76 je 21. jula prevezao u Dušanbe prve primerke oklopnih vozila BMP-2M.
Kako je saopštila televizija „Zvezda“, to će omogućiti da se značajno povećaju borbene mogućnosti ruske baze prilikom realizacije zadataka borbene obuke.
BMP-2M imaju automatski sistem za upravljanje vatrom koji omogućava komandantu i nišandžiji da deluju kao jedna celina noću i danju. Vozila su takođe opremljena panoramskim nišanom i uređajem za osmatranje, kao i novim radarom R-168 „Akveduk“ koja stabilno deluje pod radio-elektronskim uticajem protivnika. Takođe su im poboljšana sredstva za komunikaciju.
Rusko-tadžikistanske vojne vežbe u Tadžikistanu - Sputnik Srbija, 1920, 10.07.2021
Zemlja se trese: Ruska vojska vežba u Tadžikistanu /video/
BMP-2M predviđeni su za transport vojnika do prve linije fronta, povećanje njihove mobilnosti, naoružanja i zaštićenosti.
Podsetimo, zajedničke vežbe vojnih kontingenata Rusije, Uzbekistana i Tadžikistana održaće se od 5. do 10. avgusta. Tadžikistan deli veliki deo granice sa Avganistanom, gde je situacija nestabilna od povlačenja američkih snaga.
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je da će Moskva učiniti sve da zaustavi svaku agresiju protiv svojih saveznika u ODKB-u, uključujući i angažovanje svoje vojne baze na tadžikistansko-avganistanskoj granici.
Ruski lider Vladimir Putin u maju je izjavio da Rusija radi na jačanju vojne baze u Tadžikistanu. 201. vojna baza u toj zemlji je najveći ruski vojni objekat van njenih granica. Smeštena je u dva grada – Dušanbeu i Bohtareu. Prema sporazumu, potpisanom u oktobru 2012. godine, baza će se nalaziti u Tadžikistanu do 2042. godine.
Zastava Ruske Federacije vijori se na tvrđavi u Zvečanu. - Sputnik Srbija
Sve o Rusiji

... pročitajte ovde.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala