Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija, 1920
Kriza u Avganistanu
Najnovije informacije, fotografije i video snimci, kao i reakcije iz celog sveta na novonastalu krizu u Avganistanu...

Moskva: Amerika napravila nekoliko strateških grešaka u Avganistanu

© Sputnik / Evgeny BiyatovRusko ministarstvo spoljnih poslova
Rusko ministarstvo spoljnih poslova - Sputnik Srbija, 1920, 03.08.2021
Pratite nas
Amerika je napravila nekoliko strateških grešaka u Avganistanu, a jedna od njih je nametanje avganistanskom narodu američkih predstava o demokratiji, ocenio je specijalni predstavnik ruskog predsednika za Avganistan Zamir Kabulov.
„Rezultat sadašnje situacije u Avganistanu proizlazi iz strateških grešaka koje su počinili SAD i njihovi saveznici sprovodeći avganistansku politiku. Jedna od glavnih grešaka sastojala se u tome što su, umesto da pomognu uspostavljanje normalne neutralne države, odlučili da iskoriste situaciju kako bi na teritoriji Avganistana stvorili razgranatu mrežu vojnih baza koje bi bile odraz snage u čitavom regionu u susedstvu Avganistana, uključujući Rusiju, da ne govorimo o neposrednim susedima te zemlje“, naveo je Kabulov.
Ruski zvaničnik je konstatovao da je Amerika dobila rezultat „sasvim suprotan od željenog“.
Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu - Sputnik Srbija, 1920, 28.07.2021
Amerikanci su izgubili sve što se može izgubiti u Avganistanu ostaju u Centralnoj Aziji
„Druga greška koju smatram strateškom: umesto da jednostavno pomognu Avganistancima da razviju državne institucije i privredu, bazirajući se na tamošnjim tradicijama, oni su se okrenuli demokratizaciji i nametanjem sopstvenih predstava o demokratiji i pretrpeli su krah“, rekao je Kabulov.

Moskva pragmatično pregovara s talibanima

Prema rečima Kabulova, Moskva pragmatično pristupa pregovorima s talibanima (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji).
„Ako strana koja da reč odluči da je prekrši onda ona mora da bude svesna cene toga“, rekao je Kabulov, dodajući da Rusija to vrlo jasno demonstrira.
Prema njegovim rečima, talibani u bližoj budućnosti ne predstavlja pretnju po bezbednost zemalja centralne Azije i nema nijednog dokaza da su pokušavali da pređu granice sa susednim zemljama.
Prema njegovim rečima, pregovarački proces u cilju normalizacije situacije u Avganistanu će biti bolan.
„Ne treba očekivati gladak proces, biće veoma bolan..Mi sve to uzimamo u obzir i odlično shvatamo da se stvarna diplomatija ne zasniva na emocijama nego na interesima i mogućnostima “, zaključio je Kabulov.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala