„Zlokobne misije“ ruskih podmornica u Atlantiku ozbiljno uzbunile britansku vojsku

© Press-service of JSC "PO "Sevmas" Atomska podmornica klase "Borej" "Jurij Dolgoruki"
Atomska podmornica klase Borej Jurij Dolgoruki - Sputnik Srbija, 1920, 02.08.2021
Pratite nas
Najnovije ruske nuklearne podmornice projekta „Borej“, koje izvršavaju „zlokobne zadatke“ u Atlantskom okeanu, ozbiljno su zabrinule britansku vojsku, piše list „San“.
Kako se navodi u članku, podmornice su neobično duboko zaranjale i ti manevri zabrinuli su vojsku Velike Britanije. Precizirano je da ruske podmornice najčešće ne zaranjaju dublje od 400 metara, ali su ovog puta porinule dublje od 500 metara.
„Razlog tih neobično dubokovodnih misija Rusa zasad nije jasan većini analitičara. Najverovatnije to može biti pokušaj Rusije da obezbedi skriveni pristup celom Atlantiku“, navodi „San“, pozivajući se na neimenovani vojni izvor.
Veliki desantni brod Koroljov Baltičke flote Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 23.05.2021
Britanski ministar odbrane: Rusija je najveća pretnja
Prema mišljenju eksperta Brusa Džonsa, to nije prvi slučaj poslednjih meseci da postupci Moskve „izazivaju zabrinutost“.

„O tome svedoči nedavno povećanje vojnog potencijala na granici sa Ukrajinom, a njihove poslednje akcije mogu biti usmerene na 'izazivanje' NATO-a samo da bi iznervirali članice. Ali to nesumnjivo znači i eskalaciju i izgleda da se oni sada orijentišu na operacije na velikim dubinama“, rekao je ekspert.

Ranije je list „San“ pisao da je zbog ruske podmornice, koja je navodno patrolirala obalom Kornvola gde je održan samit G7, Velika Britanija formirala „čelični prsten“ radi zaštite učesnika samita koji je uključivao 400 pripadnika obaveštajnih službi, tri konvertoplana i vojne brodove, među kojima je bio i nosač aviona „Princ od Velsa“. Takođe je saopšteno da je ratno vazduhoplovstvo Velike Britanije realizovalo „neobične“ operacije u tom rejonu.
Britanska nuklearna podmornica „Trenčent - Sputnik Srbija, 1920, 10.07.2020
„Dejli ekspres“: Britanska nuklearna podmornica na Arktiku — „jasno upozorenje“ Putinu
Rusija danas koristi četiri podmornice projekta 955 „Borej-955A“ „Borej A“, a još tri podmornice tog tipa se grade. Svaka od njih je naoružana sa 16 interkontinentalnih balističkih raketa „Bulava“.
Zastava Ruske Federacije vijori se na tvrđavi u Zvečanu. - Sputnik Srbija
Sve o Rusiji

... pročitajte ovde.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala