„Dejli ekspres“: Britanska nuklearna podmornica na Arktiku — „jasno upozorenje“ Putinu

© Foto : U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist Seaman Zachary Wickline / Royal Navy Trafalgar-class submarine HMS TrenchantBritanska nuklearna podmornica „Trenčent"
Britanska nuklearna podmornica „Trenčent - Sputnik Srbija
Pratite nas
Velika Britanija uputila je nuklearnu podmornicu „HMS Trenčent“ na Arktik u okviru vojnih vežbi NATO-a, što je „jasno upozorenje“ predsedniku Rusije Vladimiru Putinu usled jačanja ruske flote, piše britanski portal „Dejli ekspres“.

U operaciji NATO-a, koja nosi kodni naziv „Dajnamik mangus“, učestvuju podmornice Sjedinjenih Američkih Država, Francuske, Norveške i Nemačke, kao i njihovi vojni brodovi i avioni. Vežbe se održavaju nedaleko od linije protivbrodske odbrane NATO-a u severnom Atlantiku između Grenlanda, Islanda i Velike Britanije.

„Prisustvo Velike Britanije u tim velikim protivpodmorničkim vežbama NATO-a sa dve protivpodmorničke fregate, podmornicom, kao i novim pomorskim patrolnim avionom P-8 ’Posejdon‘, najznačajnije je u poslednjih nekoliko godina. Velika Britanija povećava svoj autoritet i svoju ulogu na Arktiku“, rekao je vojni ekspert Ijan Balantajn za britanski portal.

Prema pisanju britanskih medija, vojne vežbe Alijanse održavaju se zbog jačanja ruske aktivnosti u arktičkom regionu, koja se između ostalog, odnosi i na održavanje velikih vojnih manevara.

Pripadnici specijalnih snaga MUP-a Čečenije tokom vojne vežbe na Severnom polu - Sputnik Srbija
Ruski ekspert otkriva kako je Rusija zaštićena od američkih napada na Arktiku
Balantajn ističe da je poruka Velike Britanije i NATO saveznika „upućena ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i ukazuje na to da je Alijansa prvi put posle duže vremena spremna da odlučno pošalje svoje pomorske snage na Arktik i prati razvoj novog ruskog naoružanja“.

Prošle sedmice je saopšteno da su britanski vojnici podigli lovce „Eurofajter tajfun“ u susret ruskim avionima koji su leteli u međunarodnom vazdušnom prostoru severno od Škotske.

Član britanskog parlamenta Džejms Hepej smatra da su postupci ruskih vojnika „provokacija“ na koju je Velika Britanija reagovala „bez oklevanja“.

„Opasan let ruskih aviona prema našem vazdušnom prostoru jasno je podsećanje na opasnosti sa kojima se mi, kao nacija, svakodnevno suočavamo“, istakao je on.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova više puta je isticalo da ruski avioni lete strogo u skladu sa svim međunarodnim pravilima.

Prošlog meseca generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da Rusija nastavlja da se naoružava, ravnoteža sila se menja zbog jačanja Kine, teroristi DAEŠ-a ponovo pokušavaju da osvoje teritoriju u Siriji i Iraku, zbog čega „zemlje NATO-a treba da nastave da investiraju u svoju bezbednost“.

Podsetimo, ruska Severna flota će od naredne godine biti posebna vojno-administrativna jedinica, odnosno peti vojni okrug pored Zapadnog, Južnog, Centralnog i Istočnog.

Teritorija Severne flote obuhvataće granice Republike Komi, Arhangelske i Murmanske oblasti, kao i Neneckog autonomnog okruga.

Osnovu Severne flote čine nuklearne raketne i torpedne podmornice, avijacija, razne vrste brodova, nosači aviona. Na čelu Severne flote je teška nuklearna krstarica „Petar Veliki“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala