Ruski ekspert otkriva kako je Rusija zaštićena od američkih napada na Arktiku

© Sputnik / Valeriy MelnikovPripadnici specijalnih snaga MUP-a Čečenije tokom vojne vežbe na Severnom polu
Pripadnici specijalnih snaga MUP-a Čečenije tokom vojne vežbe na Severnom polu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusiju od napada strateške avijacije SAD preko Severnog pola pouzdano štite savremeni sistemi protivvazdušne odbrane, ali je potrebno jačati grupisanje snaga i sredstava zbog povećane aktivnosti zemalja NATO-a, rekao je ruski vojni ekspert Igor Korotčenko.

Prema njegovim rečima, u ruskoj Severnoj floti formirane su divizije, koje uključuju protivavionske raketne sisteme S-400 i modernizovane sisteme S-300, koji su raspoređeni na Novoj Zemlji (Arktički okean), u mestu Tiksi (Jakutija) i na drugim teritorijama.

© Sputnik / Alekseй Filippov / Uđi u bazu fotografijaS-400 i S-300
Ruski ekspert otkriva kako je Rusija zaštićena od američkih napada na Arktiku - Sputnik Srbija
S-400 i S-300

„Rusija preduzima mere u cilju jačanja snaga i sistema PVO u Severnoj floti, posebno poslednjih godina“, rekao je Korotčenko.

© Sputnik / Olivera IkodinovićProtivvazdušni raketni sistem TOR-M2DT
Ruski ekspert otkriva kako je Rusija zaštićena od američkih napada na Arktiku - Sputnik Srbija
Protivvazdušni raketni sistem TOR-M2DT

Ekspert ističe da Severna flota poslednjih godina aktivno uključuje u naoružanje protivavionske raketne sisteme „Tor-M2DT“, čija je glavna grupa raspoređena na Koljskom poluostrvu. On je dodao da je krajem 2019. godine sklopljen ugovor u vrednosti od 100 milijardi rubalja sa prioritetom isporuke sistema „Tor“ u arktički region do 2027. godine.

Pored toga, na arktičkim granicama Rusije raspoređeni su novi radari, na primer, „Nebo-M“, koje imaju mogućnost da detektuju sve vrste vazdušnih ciljeva udaljene stotine kilometara.

„Iz pravca Arktika smo zaštićeni, ali treba pojačati grupisanje snaga i sredstava, jer primećujemo posebnu aktivnost zemalja NATO-a u tom regionu“, konstatovao je Korotčenko.

Prema njegovim rečima, ruski planovi o korišćenju Arktika i Severnog morskog puta nailaze na oštro protivljenje Vašingtona. S tim u vezi, unapređivaće se šeme vazdušnog rata sa Rusijom, zbog čega Moskva mora poboljšati zaštitu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala