Ukrajina: Odnose sa Rusijom trebalo prekinuti 2014. godine

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaDržavna zastava na zgradi Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine u Kijevu
Državna zastava na zgradi Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 02.08.2021
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba izjavio je da je trebalo raskinuti diplomatske odnose sa Rusijom 2014. godine i da sada ne vidi smisao tog poteza.

„U politici sve treba raditi na vreme. Trebalo je prekinuti diplomatske odnose sa Moskvom 2014. godine na početku agresije“, smatra šef ukrajinske diplomatije.

Kako je rekao u intervjuu novinaru Evgeniju Kiseljovu, sada je stvoren nekakav status-kvo kada taj prekid ništa neće promeniti i nijedan problem neće biti rešen time.
Istovremeno, Kuleba je rekao da žali zbog odsustva kontakata sa ruskim diplomatama i izrazio želju za razgovorom sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom.
Kijev formulisao spoljnopolitičku strategiju, traži od Rusije reparacije - Sputnik Srbija, 1920, 30.07.2021
„Suprotstavljanje agresivnoj ruskoj politici“: Drugi najvažniji prioritet nove strategije Kijeva
„Veoma mi je žao, ali nema kontakata sa diplomatama. Uopšte se ne protivim razgovoru sa Lavrovom, imam šta da mu kažem. Siguran sam da i on ima nešto da mi kaže. Smatram da možemo da razgovaramo kao profesionalci“, odgovorio je ministar na pitanje održava li kontakte sa ruskim diplomatama, konkretno, sa ruskim ministrom spoljnih poslova.
Dodao je da postoji „normalan nivo dijaloga“ između ambasada Rusije i Ukrajine.
Sredinom aprila su brojni poslanici Vrhovne rade Ukrajine iz stranke Sluga naroda pozvali predsednika zemlje Vladimira Zelenskog da raskine diplomatske odnose sa Ruskom Federacijom i pozove rezerviste.
Podsetimo, odnosi Rusije i Ukrajine pogoršali su se zbog situacije u Donbasu, gde je Kijev 2014. godine pokrenuo vojnu operaciju protiv samoproglašene Donjecke i Luganske republike, kao i zbog Krima, koji je ponovo ušao u sastav Rusije posle referenduma na poluostrvu. Ukrajinske vlasti više puta su optuživale Rusiju za mešanje u unutrašnje stvari zemlje. U januaru 2015. godine Vrhovna rada usvojila je izjavu kojom se Rusija naziva „zemljom agresorom“.
Rusija negira optužbe ukrajinske strane i naziva ih neprihvatljivim. Moskva je više puta izjavljivala da nije strana u unutrašnjem ukrajinskom sukobu i da je zainteresovana da Kijev prevaziđe političku i ekonomsku krizu.
Zastava Ruske Federacije vijori se na tvrđavi u Zvečanu. - Sputnik Srbija
Sve o Rusiji

... pročitajte ovde.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala