„Suprotstavljanje agresivnoj ruskoj politici“: Drugi najvažniji prioritet nove strategije Kijeva

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaKijev formulisao spoljnopolitičku strategiju, traži od Rusije reparacije
Kijev formulisao spoljnopolitičku strategiju, traži od Rusije reparacije - Sputnik Srbija, 1920, 30.07.2021
Pratite nas
Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine potvrdio je strategiju spoljne politike zemlje prema kojoj su prioriteti članstvo u EU i NATO i suprotstavljanje „agresivnoj ruskoj politici“, rekao je šef diplomatije Dmitrij Kuleba.

„Danas je istorijski dan. Prvi put za 30 godina od sticanja nezavisnosti Ukrajina je dobila preciznu, jasnu i sadržajnu strategiju spoljnopolitičke delatnosti…U dokumentu je jasno određen cilj spoljne politike – pozicioniranje Ukrajine u svetu kao snažne i autoritetne evropske zemlje“, rekao je Kuleba.

Prema njegovim rečima, dokument definiše šest prioritetnih pravaca spoljne politike. Prvi je osiguravanje suvereniteta i teritorijalne celovitosti Ukrajine, drugi – suprotstavljanje agresivnoj politici Rusije, treći – članstvo u EU i NATO.
Pored toga, u prioritete spadaju i promovisanje ukrajinskog izvoza i privlačenje investicija, zaštita prava Ukrajinaca u inostranstvu i promovisanje pozitivnog imidža zemlje.
Vlada je usaglasila strategiju početkom juna.
Podsetimo, odnosi Rusije i Ukrajine pogoršali su se zbog situacije u Donbasu, gde je Kijev 2014. godine pokrenuo vojnu operaciju protiv samoproglašene Donjecke i Luganske republike, kao i zbog Krima, koji je ponovo ušao u sastav Rusije posle referenduma na poluostrvu. Ukrajinske vlasti više puta su optuživale Rusiju za mešanje u unutrašnje stvari zemlje. U januaru 2015. godine Vrhovna rada usvojila je izjavu kojom se Rusija naziva „zemljom agresorom“. Rusija negira optužbe ukrajinske strane i naziva ih neprihvatljivim. Moskva je više puta izjavljivala da nije strana u unutrašnjem ukrajinskom sukobu i da je zainteresovana da Kijev prevaziđe političku i ekonomsku krizu.
Ruski predsednik Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 14.07.2021
„A ti nisi Rus?“: Putin objasnio trojstvo ruskog, ukrajinskog i beloruskog naroda
Zastava Ruske Federacije vijori se na tvrđavi u Zvečanu. - Sputnik Srbija
Sve o Rusiji

... pročitajte ovde.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala