Pitanje „Severnog toka 2“ rešeno: Ukrajina ima novi zahtev za Ameriku

© Sputnik / Dmitriй Lelьčuk / Uđi u bazu fotografijaIzgradnja gasovoda "Severni tok 2", nemačka luka Mukran
Izgradnja gasovoda Severni tok 2, nemačka luka Mukran - Sputnik Srbija, 1920, 02.08.2021
Pratite nas
Ukrajina bi u uslovima završetka izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ trebalo da zahteva od Sjedinjenih Američkih Država status „posebnog“ saveznika van NATO-a, izjavio je ukrajinski politički ekspert Taras Semenjuk za televiziju „Ukrajina 24“.

„Mislim da je strateško pitanje 'Severnog toka 2' već rešeno, mislim da su se SAD i Nemačka opredelile u vezi sa tim projektom. Trebalo bi da, na primer, zahtevamo od SAD poseban status saveznika van NATO-a“, rekao je Semenjuk.

Armin Lašet, novi lider nemačke Hrišćansko-demokratske unije CDU - Sputnik Srbija, 1920, 01.08.2021
Ruski senatori podsetili Nemačku da je sama inicirala izgradnju "Severnog toka 2"
Prema njegovom mišljenju, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski trebalo bi da pokrene tu temu na predstojećem sastanku sa američkim liderom Džozefom Bajdenom.
„Očigledno je da to neće biti urađeno za jedan dan, ali smatram da bi predsednik Zelenski mogao da inicira tako ambiciozan cilj. Možda se to i razmatra, nisam video pripremna dokumenta za posetu. Nadam se da će takvo pitanje biti obavezno pokrenuto“, precizirao je on.
Semenjuk konstatuje da će se nakon puštanja gasovoda u rad navodno povećati pretnja po nacionalnu bezbednost Ukrajine.
„Poseban status saveznika van NATO-a je dobra alternativa, prema mojoj proceni – za sada najbolja koja se može izložiti Americi i oko koje se mogu voditi pregovori“, zaključio je ekspert.
Zgrada Državne dume Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 31.07.2021
Poslanik Dume: Bajden pred ozbiljnim izazovom zbog „Severnog toka 2“
Ranije su Berlin i Vašington izdali zajedničko saopštenje o „Severnom toku 2“ u kojem se navodi da je za izgradnju gasovoda potrebno obezbediti nastavak snabdevanja gorivom iz Rusije preko Ukrajine posle 2024. godine. Nemačka se takođe obavezala da će tražiti od Brisela sankcije protiv Moskve ukoliko Rusija bude koristila izvoz energenata kao instrument uticaja.
Moskva je više puta pozivala da se prestane sa politizacijom situacije, podsećajući da je gasovod koristan ne samo za Rusiju, već i za Evropsku uniju i naglašavajući da nikada nije koristila energetske resurse kao instrument pritiska.
O energetskim ali i neekonomskim aspektima projekta „Severni tok“ u emisiji „Energija Sputnjika” razgovarali su Jelica Putniković i prof. dr Mitar Kovač, direktor Evroazijskog bezbednosnog foruma:
Zastava Ruske Federacije vijori se na tvrđavi u Zvečanu. - Sputnik Srbija
Sve o Rusiji

... pročitajte ovde.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala